Index Vakbarát Hírportál

Befogták a lezuhant utasszállító vészjelzőjét

2016. május 26., csütörtök 01:08

Egy hete zuhant le a Párizsból Kairóba tartó EgyptAir-járat, de még mindig nem tudni, mi okozta a légi katasztrófát. A szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság vezetője most azt mondta,  befogták az utasszállító automatikus vészjelző berendezésének (Emergency Locator Transmitter, ELT) a jelét, egy öt kilométer sugarú körről van szó. Már találtak roncsdarabokat, de korántsem az összeset.

Az a berendezés, amit most keresnek, a repülőgép becsapódásakor vagy ütközésekor automatikusan vészjelzést küld a repülésirányítóknak egy műholdon keresztül.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén múlt csütörtökön, hajnalban tűnt el a radarernyőkről, körülbelül 35 perccel a tervezett leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe. Azóta a gép után kutató hajók és repülőgépek csak néhány sodródó roncsdarabot, illetve emberi testrészeket találtak a tengerben, de a géptest még nem került elő. Arról, hogy az újabb katasztrófa mit jelenthet Egyiptom számára, ebben a cikkben írtunk.

Rovatok