Index Vakbarát Hírportál

Ha a britek kilépnek az EU-ból, a skótok kilépnek az Egyesült Királyságból

2016. május 27., péntek 01:27

Erről beszélt Alex Salmond volt skót miniszterelnök és jelenlegi parlamenti képviselő egy tévés vitában. A Brexitről, tehát arról, hogy az Egyesült Királyság (aminek Skócia egy országrésze) kilépjen-e az EU-ból, június 23-án tartanak népszavazást. David Cameron brit miniszterelnök vacilál, miközben sokak szerint a briteknek az lenne a legjobb,ha maradnának, de London polgármestere vagy Margaret Thatcher egykori szövegírója egészen másként látja a helyzetet.

Az egykori skót miniszterelnök, Salmond azért mondott le két éve a posztjáról, mert nem jött be az általa kiírt, elszakadásról szóló népszavazás: a skótok 55%-a akart az Egyesült Királyság része maradni. Most viszont biztos benne, hogyha belerángatnák az országot egy ilyen, szerinte a skótok által nem vágyott kilépésbe, a skótok igennel voksolnának az elszakadást egy népszavazáson, amit két éven belül meg is lehetne tartani.

Csakhogy két éve Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke figyelmeztette őket a népszavazáskor: ahhoz, hogy Skócia önállóan az Unió tagja lehessen, új csatlakozási kérelmet kellene benyújtania, amit minden tagállamnak el kellene fogadnia. Ez valószínűleg nagy szerepet játszhatott abban, hogy a skótok végül nem szavazták meg a függetlenedést, de az EU nem feltétlenül pozitív hívószó a skótok szemében.

A BBC által is közvetített vitában a közönség is kérdezhetett, ahol szóba kerültek a migránsokkal kapcsolatos kérdések is. Csakhogy a skótok elsősorban az EU-n belüli migránsoktól félnek, akik a munkát és a lakhatási lehetőséget veszik el a skótoktól, és míg Salmond az uniós dolgozók fontosságára hívta fel a figyelmet, egyik vitapartnere, az euroszkeptikus UKIP tagja arról beszélt, hogy az uniós bevándorlók miatt mennek fel a skót lakásárak – és természetesen ezekre a problémákra az lenne a megoldás, ha a skótok is megszavaznák a brexitet (forrás: MTI/Guardian).

Rovatok