Index Vakbarát Hírportál

Miért hívta ki Netanjahu felesége minden sabbatkor a villanyszerelőt?

2016. május 29., vasárnap 15:23

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja a miniszterelnöki rezidencia pénzügyi szabálytalanságainak ügyében - írja az MTI a Háárec című izraeli újságra hivatkozva.

A rendőrség bizonyítékokkal rendelkezik három érintettel, Sara Netanjahuval, Ezra Szeidoffal, a miniszterelnöki hivatal igazgatóhelyettesével és Avi Fahima villanyszerelővel szemben, és a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

Sara Netanjahut a miniszterelnöki rezidencia pénzügyi forrásaival való visszaéléssel és iratok meghamisításával vádolják. A tavaly év eleji számvevőszéki jelentés szerint az adófizetők pénzéből fenntartott cézáreai Netanjahu-villában mintegy három hónapon át szinte minden szombaton villanyszerelési munkákra rendelték Avi Fahimát a drágább, hétvégi díjszabásért.

A Likud-aktivista Fahima alkalmazását előzőleg összeférhetetlenség miatt megtiltották, mert korábban a Netanjahu család magán alkalmazásában állt. Mégis tovább dolgozhatott a miniszterelnöki rezidencián, illetve a Netanjahu család cézáreai otthonában egy másik vállalkozó neve alatt.

Egy vélhetően fiktív számla szerint Avi Fahima nemcsak minden sabbaton - ami a zsidó vallás szerint dologtiltó nap - hanem még a legjelentősebb vallási ünnep, jóm kipúr napján is munkálkodott a Netanjahu család hétvégi otthonában, noha ezen a napon Izraelben teljes munkaszünet van, közlekedés sincs, csakis a mentőautók járnak különösen sürgős esetekben az utakon.

Sara Netanjahunak nem ez lesz az első pere, februárban bíróság mondta ki, hogy elviselhetetlen, és 170 ezer sékeles (12 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte, miután korábbi gondnoka beperelte folyamatos dühkitörései miatt.

A volt gondnokon kívül egyébként a rezidencia két dolgozója is pereskedik, egyikük úgy vallott a bíróságon, hogy Sara Netanjahu rendszeresen szidalmazta őket, "különösen nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után."

Netanjahu felesége egy korábbi vád szerint zsebre rakta a miniszterelnöki rezidencián állami pénzen vásárolt italok üres üvegeiből származó bevételt.

Rovatok