Index Vakbarát Hírportál

Megindult a roham az Iszlám Állam legrégebbi városa ellen

2016. május 30., hétfő 09:01

Heteken át tartó előkészítő manőverezést követően az iraki hadsereg antiterrorista alakulata megrohamozta Fallúdzsa városát – jelentette be Szaba an-Nomán szóvivő. A hadsereg eddig a Bagdadtól 60 kilométerre lévő város körüli falvak megtisztításán ügyködött, hogy ne maradjon egyetlen alvó sejt sem az ostromlók hátában.

Az eredetileg 300 ezres városból folyamatosan menekülnek a lakosok, de még mindig 50 ezer ember rekedt a hadműveleti területen. A Norvég Menekültügyi Tanács (Norwegian Refugee Council – NRC) szerint alig 3000 embernek sikerült elhagynia Fallúdzsát a bekerítés május 21-i kezdete óta. A menekültek helyzetét a segélyszervezetek csak úgy minősítik:

szörnyű.

Kevés az ivóvíz, az élelem, a gyógyszer; a civil lakosság sokszor kerül az ostromlók és a védők közé – ez utóbbiak ráadásul tudatosan élő pajzsként is szokták használni őket.

A főleg szunniták által lakott város ostromában a síita Népi Mozgósítás (Hased as-Sábi) katonái is részt vesznek; parancsnokuk, Hádi al-Ameri azt mondta:

Azt nem ígérem, hogy órákon belül, de azt igen, hogy hamarosan megtörjük az ellenállást.

Fallúdzsa visszafoglalása nemcsak azért lenne nagy előrelépés az iraki kormánynak, mert az Iszlám Állam (IS) merénylői igen könnyen elérik innen Bagdadot, hanem szimbolikus szempontból is: a város 2014 januári lerohanása volt ugyanis az IS első nagy iraki dobása.

Fallúdzsa egyébként még a II. iraki háborúban szerzett sebeket sem heverte ki: 2004-ben ugyanis amerikai katonák meglincselése miatt az USA tisztogató hadműveletekbe kezdett a városban. Azonban a városban rejtőző Baath párti és iszlamista harcosok szívósan védekeztek, a tengerészgyalogosok csak hónapok alatt tudták megtörni az ellenállást. Ahogy az a városi gerillaharcokban lenni szokott, a legjobban a civil lakosság szenvedett: jogvédő szervezetek 4 és 6 ezer közé teszik a civil áldozatok számát. A város 50 ezer épületéből 36 ezer pusztult el – köztük 60 iskola és 66 muszlim kegyhely; 200 ezer ember vált földönfutóvá.

(via al-Dzsazíra)

Rovatok