Index Vakbarát Hírportál

Az Eb alatt sztrájkolhatnak az Air France pilótái

2016. június 1., szerda 21:00

Az Air France második legnagyobb pilóta-szakszervezete, a Spaf két-, három- vagy négynapos sztrájkra készül június 11-től, azaz a labdarúgó-Eb második napjától, írja a Local francia kiadása.

A sztrájkot azután jelentették be, hogy a szakszervezet vezetői szerdán nem tudtak megegyezni a légitársaság vezérigazgatójával. A Spaf az Air France pilótáinak mintegy negyedét tömöríti, így a jövő szombaton kezdődő sztrájk akár komoly fennakadásokat is okozhat.

Az utóbbi hetekben a szokásosnál is durvább sztrájkhullám rázta meg Franciaországot a kormány munkajogi reformja miatt. A szakszervezetek blokádja miatt például a francia kutak közel felénél alakult ki üzemanyaghiány, határozatlan idejű vasutassztrájk kezdődött, csütörtökön 24 órára a dokkmunkások is be fogják szüntetni a munkát, csütörtök estétől pedig gördülő sztrájk kezdődik Franciaország valamennyi (19) atomerőművében – ők már szerda este kilenctől csökkenteni kezdik az áramtermelést.

Éppen most megbénítani és lejáratni hazánkat elfogadhatatlan

– mondta Manuel Valls miniszterelnök a munkabeszüntetésekre reagálva. A francia szakszervezetisek szerint viszont az Eb nem szent. "Ami szent, az a munkásaink sorsa nálunk és az egész világon!" – fenyegetőzött az egyikük.

Rovatok