Index Vakbarát Hírportál

Újabb gyilkosságot tervezett a Kreml Nagy-Britanniában, árulta el a volt kormányfő

2016. június 2., csütörtök 15:37

Gordon Brown egykori munkáspárti brit miniszterelnök szerint legfelülről jött a megrendelés, sőt kormánya azzal is tisztában volt, hogy a Kreml még egy gyilkosságot tervezett brit földön.

Alekszandr Litvinyenko meggyilkolását "legfelülről rendelték el" (ordered from the top), írja Gordon Brown 2007-2010 közti brit miniszterelnök új könyvében a Guardian beszámolója szerint. A volt miniszterelnök azt is elárulja, kormánya azzal is tisztában volt, hogy a Kreml egy másik gyilkossági kísérletet is tervezett brit földön.

Visszaemlékezésében Brown arról ír, Vlagyimir Putyinnal pont a Litvinyenko-gyilkosság miatt lett közvetlen problémája.

Világos volt számunkra, hogy a merényletet legfelülről rendelték el... és annak a lehetősége is világos volt, hogy további gyilkosságok történjenek brit földön. Úgy véltük, hogy egy újabb gyilkosságot is terveznek. Ez vezetett ahhoz a diplomáciai patthelyzethez, ami azóta is jellemzi az Oroszországgal való viszonyunkat

- írja Gordon Brown. 

A jelenlegi brit kormányfő, David Cameron is úgy nyilatkozott idén januárban, hogy egyértelműen a Kreml ölette meg a volt orosz hírszerzőt. "Egy állam által megrendelt szörnyű gyilkosságnak" nevezte a történteket, és hozzátette, a bírósági vizsgálat

megerősítette, amit eddig is hittünk, és az utolsó munkáspárti kormány is hitt annak idején, vagyis hogy ezt a szörnyű gyilkosságot egy állam rendelte meg.

A volt orosz titkosszolga, Alekszandr Litvinyenko halálát vizsgáló londoni bíró, Robert Owen 2016 januárjában tette közzé 300 oldalas jelentését. Ebben az áll, hogy a 2006-os gyilkosságot az egyik orosz titkosszolgálat, az FSZB két ügynöke követte el és „valószínűleg” Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá. A bíróság szerint Litvinyenko – az FSZB egykori alezredese – nagyon zavarta a Kremlt, mivel a volt titkosszolga folyamatosan támadta Putyint. Hogy a londoni bíróság mire jutott még, arról bővebben ebben a cikkünkben számoltunk be.

Rovatok