Index Vakbarát Hírportál

Az iráni nagyajatollah nem akar békét a Nagy Sátánnal

2016. június 3., péntek 11:09

Ki van zárva bármilyen együttműködés a Nagy Sátánnal a közel-keleti válság rendezésében.

- jelentette ki pénteken Ali Hamenei ajatolláh az állami televízióban.  Irán legfőbb vallási és politikai vezetője leszögezte, hogy az iszlám köztársaságnak továbbra is a "Nagy Sátán" Egyesült Államok és a "gonosz" Nagy-Britannia a fő ellensége.

Amerika folyamatosan ellenségesen áll Iránhoz a forradalom óta. Óriási hiba lenne bízni a gonosz britekben és a Nagy Sátánban.

Ez igen rossz hír azoknak, akik még reménykednek a szíriai polgárháború tárgyalásos rendezésében. Irán ugyanis a kezdetektől fogva az Aszad-rezsim legfontosabb támogatójának számít, jelenleg is több ezer katonája harcol a szír elnök oldalán. Amellett a világ talán legjobb gerillaszervezete, a libanoni Hezbollah is Ali Hamenei személyes közbenjárására kapcsolódott be a harcokba

Ali Hamenei azt is az USA szemére vetette, hogy nem tartja magát az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodáshoz, melyben a perzsa állam vállalta az atomfegyver kifejlesztése felé mutató kapacitásának leépítését, cserébe pedig a nyugati államok feloldották a gazdasági embargót. Azt nem részletezte, miben szegte meg az Egyesült Államok az egyezséget, de eddig inkább Iránt vádolták azzal, hogy ballisztikus rakétakísérleteikkel megszegik a szerződést.

(Reuters)

Rovatok