Index Vakbarát Hírportál

Nem emelnek vádat a kisfiú anyja ellen Harambe lelövése miatt

2016. június 6., hétfő 20:58

Nem emel vádat az ügyészség annak a 3 éves kisfiúnak az anyja ellen, aki beesett a cincinnati állatkerten a gorillák kifutójának vizesárkába, a gondozók pedig a gyerek megmentéséért lelőtték a veszélyeztetett gorillát.

A CNN szerint az ügyész azt mondta, hogy az asszony nem tett olyat, amivel veszélybe sodorta volna a gyereket, ezért nem merült fel a gondatlanság. Három másik gyerek is volt vele, és amíg elfordult, addig mászott át a kisfiúa kerítésen, majd a bokrokon átvágva beesett a sekély vizesárokba.

Egy szemtanú szerint a gyerek mondta az anyjának, hogy be akar jutni, de a nő többször is megmondta neki, hogy azt nem lehet. A szemtanú szerint csak néhány pillanatra vonta el a többi gyerek az anya figyelmét.

A súlyosan veszélyeztetett fajba tartozó, 17 éves ezüsthátú nyugati síkvidéki gorillát, Harambét azután lőtték le, hogy bár nem támadta meg a gyereket, perceken keresztül vonszolta. Az állatkert azzal védekezett, hogy a gorilla nagyon izgatott állapotban volt, és a 200 kilós állat akár kiszámíthatatlanul is viselkedhetett volna. Mint megírtuk, Magyarországon is hasonló protokoll van az ilyen helyzetekre.

A gyermek néhány karcolással megúszta az esetet, de hatalmas felháborodást váltott ki Harambe lelövése, feltehetően ezért is dönthetett úgy a helyi rendőrség, hogy a korábbi állításukkal szemben mégis vizsgálni fogják a gyermek szüleinek felelősségét, azonban az állatkert ellen nem indítanak eljárást.

Az állatkert kedden nyitja majd meg újra a látogatók előtt a gorillák kifutóját, ami köré a korábbinál magasabb védőkorlátot húztak fel, és sokkal nehezebbé is tették az átjutást.

Rovatok