Index Vakbarát Hírportál

Orbán megdicsérte Közép-Európát

2016. június 8., szerda 18:26

A legnehezebb és legbonyolultabb évet tudja maga mögött a visegrádi csoport, s a felmerült problémákkal sikeresen megbirkózott - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a négy visegrádi ország kormányfőjének csúcstalálkozója után szerdán Prágában sajtóértekezleten.

A magyar kormányfő szerint a V4-ek sikertörténet, s jelenleg a gazdasági növekedés motorja az EU-ban.  „ A V4-ek nélkül az EU-ban nincs gazdasági növekedés, csak stagnáció és visszaesés ”  – idézte az MTI a kormányfőt.

Igaz, a magyar gazdaság növekedése továbbra is az EU-s forrásoktól és a multik, elsősorban az autógyártók teljesítményétől függ. Magyarország teljesítménye a V4-eken belül a leggyengébb volt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

A csúcstalálkozón Csehország jelképesen átadta Lengyelországnak a regionális csoportosulás soros elnöki tisztségét.

Orbán Viktor köszönetet mondott a V4-eknek – és külön a cseh kormányfőnek –, hogy az elmúlt évben segítséget nyújtottak Magyarországnak a migrációs válság kezelésében, és kiálltak a magyar kormányzat mellett az EU-val folytatott politikai vitákban.

Csoda az alkotmánymódosítás

"Egy-egy ilyen esemény csodaszámba megy" - mondta Orbán arról, hogy a keddi alkotmánymódosítás egy részét az ellenzék is megszavazta. Az ellenzékből csak a Jobbik támogatta  hogy „terrorveszélyhelyzet” esetére  új, különleges jogrend lehetősége kerüljön be az Alaptörvénybe. Ezt a kormány kezdeményezésére a parlament rendelheti el kétharmados többséggel, és szükség esetén lehetővé teszi a honvédség bevetését.

A módosítást illető kifogásokról  itt  olvashat bővebben.  

Orbán szerint azzal, hogy sikerült módosítani az alkotmányt, és sikerült a terrorellenes törvényt is elfogadni, megadták a magyar hatóságoknak azokat a jogosítványokat, amelyekkel eséllyel veszik fel a harcot a terrorista akciókkal és fenyegetettségekkel. Ez egy nagy pillanat Magyarország számára, mert úgy érzem, hogy tegnaptól a kormány jóval nagyobb eséllyel tudja garantálni az ország polgárainak biztonságát, mint ahogy eddig tette. A kormány ezzel minden eszközt megkapott a magyar parlamenttől, ami egyébként Európában természetesnek számít, annak érdekében, hogy megvédje állampolgárait – mondta a kormányfő. 

Rovatok