Index Vakbarát Hírportál

Kiadják a franciáknak a kalapos merénylőt

2016. június 9., csütörtök 20:13

A belga hatóságok kiadják Franciaországnak Mohamed Abrinit, a brüsszeli reptéri robbantásokért felelős terrorkommandó harmadik tagját, akit a novemberi párizsi merényletekkel is összefüggésbe hoztak, írja az MTI a szövetségi ügyészség csütörtök esti bejelentése alapján. A Le Soir szerint egy brüsszeli bíróság hagyta jóvá a franciák kiadatási kérelmét.

Az ügyészségi szóvivő részleteket nem közölt, ezért egyelőre nem tudni, mikor fogják ténylegesen átszállítani Abrinit.

A kalapos férfiként ismertté vált Abrini a brüsszeli robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a biztonsági kamerák felvételein, de ő végül elmenekült a helyszínről. A marokkói származású, belga állampolgárságú férfinek a nyomozók szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt.

A brüsszeli bíróság csütörtökön egy másik gyanúsított, Mohamed Bakkali kiadatását is jóváhagyta. Őt azzal vádolják, hogy logisztikai támogatást nyújtott a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak, akit április végén adott át Belgium a francia hatóságoknak.

A november végi párizsi merényletsorozatban az öngyilkos merénylőkön kívül 130 ember halt meg. Március 22-én előbb a brüsszeli reptéren, majd nem sokkal később a metrón robbant bomba, a halálos áldozatok száma 32.

A brüsszeli terroristák bonyolult kapcsolati hálóját itt rajzoltuk le átláthatóbb formában:

Rovatok