Index Vakbarát Hírportál

Öt napon belül még két merénylet lehet Isztambulban

2016. június 10., péntek 12:06

A szakadár Kurdisztáni Munkáspártból (PKK) kivált Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szélsőséges csoport vállalta a keddi isztambuli merényletért a felelősséget, írja az MTI. A TAK azt állítja, azért követte el az öngyilkos merényletet, hogy bosszút álljon a "piszkos háborúért", amelyet a török biztonsági erők folytatnak a főként kurdok lakta délkeleti országrészben. A csoport közleményében arra figyelmezteti a külföldi turistákat, hogy ne utazzanak Törökországba, mivel - bár ők nem célpontok - az ország többé nem biztonságos.

A Hürriyet című legfőbb ellenzéki török napilap közölte, hogy a Twitter internetes közösségi oldalon egy egyelőre ismeretlen felhasználó már május 31-én figyelmeztetett az isztambuli támadásokra.

Június 15-ig három különböző helyen lesz robbantás Isztambulban. Két támadás az európai, egy az ázsiai oldalon. Az egyiket a TAK, kettőt az Iszlám Állam dzsihadistái követnek el

- írta a Twitteren az ismeretlen.

Az incidenst követően Recep Tayyip Erdogan török elnök a PKK-t vádolta a merénylettel. Mint mondta, a török hatóságok "az ítéletnapig folytatják a terrorizmus elleni küzdelmet".

Támadás bárhol, bármikor történhet, fel kell rá készülnünk, és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra korlátozzuk a fenyegetést

- mondta Erdogan.

A térfigyelő kamerák felvételeire hivatkozva a török sajtó is megerősíti a TAK állítását, amely szerint a támadás öngyilkos merénylet volt. Az elkövető az út szélén parkolt autójával, majd a készenléti rendőrség két kisbusza közé hajtott, amikor azok elhaladtak mellette, és felrobbantotta a pokolgépet. A korábbi híradások még arról szóltak, hogy a gépjárműbe rejtett detonátort távirányítóval hozták működésbe.

Ennek értelmében a merénylőt leszámítva 11 ember halt meg a támadásban, további 36-an pedig megsebesültek. Az egyik holttestet még nem tudták azonosítani, bizonyos feltételezések szerint egy lehetséges társelkövetőé. Egyes beszámolók alapján a bérelt gépjárműben csak egy fejkendős és napszemüveges nő tartózkodott, más közlések szerint a nő mellett még egy férfi is ült.

A hatóságok az esettel kapcsolatban 4 embert őrizetbe vettek, akiket az autó bérlésével hoztak összefüggésbe.

Rovatok