Index Vakbarát Hírportál

Medhanie Tesfamariam Berhe: Nem én vagyok Yehdego Medhane Mered

2016. június 10., péntek 16:06

Az Olaszországnak a héten Szudánból kiadott férfi tagadja, hogy ő lenne a keresett embercsempész, szerinte összetévesztették a személyazonosságát - közölte pénteken ügyvédje.

Brit és olasz tisztségviselők szerdán jelentették be: sikerült elfogni Yehdego Medhane Mered eritreai állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy az afrikai embercsempészet egyik központi figurája, 2012 óta irányítja a közép-afrikai országokból Líbia, majd onnan Európa felé tartó migrációs emberáradatot. Értesülések szerint felelőssé tehető azért a 359 migráns életét követelő hajóbalesetért is, amely Lampedusa sziget déli partjainál történt 2013-ban.

Amikor viszont a hatóságok közzétették a letartóztatott férfi arcképét a sajtóban, szülei és barátai jelentkeztek, hogy a szóban forgó férfi egy Medhanie Tesfamariam Berhe nevű eritreai menekült - írta az MTI.

Az olasz hatóságok pénteken hallgatták meg első ízben a gyanúsítottat ügyvédje, Michele Calantropo jelenlétében. Az ügyvéd szerint védence azt állította: tévedésből tartóztatták le. Amennyiben beigazolódik a tévedés, az nagy csapást mérne az olasz és brit hatóságokra, amelyek a nemzetközi embercsempészet elleni ritka győzelemként méltatták Mered kiadatását, aki "tábornok" néven is ismert.

Egy nevét elhallgató igazságügyi forrás szerint az olasz és brit nyomozók pontos információkkal látták el a szudáni hatóságokat egy mobiltelefonról, amelyet Mered használt, s úgy tudják, hogy a letartóztatott személy birtokában volt ez a készülék. Ugyanakkor az olasz hatóságoknak nem volt hozzáférésük a május 24-én letartóztatott férfihoz Szudánban - tette hozzá.

Calantropo elmondta: nem indítványozta védence azonnali szabadon engedését, mivel a hatóságoknak meg kell vizsgálniuk a férfi személyazonosságát.

Az eritreai menekültközösségekben közismert svédországi székhelyű rádiós, Meron Estefanos csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: számos eritreai, köztük a szerdán az olasz hatóságoknak kiadott férfi több rokona is azt állítja, hogy Szudán egy eritreai menekültet adott át Olaszországnak.

Rovatok