Index Vakbarát Hírportál

Obama: Nincs egyértelmű kapcsolat az orlandói lövöldöző és az IS között

2016. június 13., hétfő 18:50 | aznap frissítve

Barack Obama amerikai elnök egy rövid sajtótájékoztatót tartott a vasárnap hajnalban történt orlandói mészárlásról a Fehér Házban. Az elnök, miután egyeztetett az FBI vezetőivel, azt mondta, 

nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Omar Mateent az Iszlám Állam nevű terrorszervezet irányította volna,

vagy egy nagyobb terrorista akció része lett volna. Obama arról beszélt, hogy a merénylőre az interneten keringő extrém nézetek és információk hatottak, de úgy tűnik, nem volt kapcsolata terrorszervezetekkel, és az Iszlám Államnak is csak közvetlenül a támadás előtt esküdött hűséget. 

Obama arról is beszélt, hogy a laza amerikai fgyverszabályozás miatt túl könnyen tud bárki, köztük extrém nézeteket vallók is fegyverekhez jutni. Az elnök szerint az olyan, önmaguktól radikalizálódó személyeket, mint amilyen Omar Mateen vagy a dél-karolinai templomban tavaly kilenc emberrel végző, fehér fajvédő nézeteket valló Dylann Roof nagyon nehéz azelőtt megtalálni, hogy elkövetnének egy ilyen mészárlást. Éppen ezért

nagyon sokat számít az ilyen esetek megelőzésében, hogy mennyire könnyen vagy nehezen tudnak az ilyen emberek fegyverekhez jutni.

Omar Mateen például teljesen legálisan vásárolta azokat a fegyvereket, amelyekkel aztán 49 emberrel végzett vasárnap a Pulse nevű meleg szórakozóhelyen a floridai Orlandóban. Azóta 26-an még mindig kórházban vannak, közülük öt embernek súlyos az állapota. Obama elnök azt mondta, hogy az esetet terrorcselekméynként kezelik az amerikai hatóságok. 

Korábban nem zavarta

Mateen apja azt mondta, hogy fia homofób volt, és azon dühítethette fel magát, hogy látott csókolozni két férfit Miamiban néhány hónapja. A gimnáziumban eggyel Mateen felett járó Samuel King viszont azt mondta a Daily Beastnek, hogy ismerte a gimnáziumot 2004-ben elvégző férfit, akinek akkoriban szerinte még semmi gondja nem volt az LGBTQI közösséggel.

Később egymáshoz közeli helyeken dolgoztak, és King szerint Mateen tudta, hogy ő és több kollégája is meleg a Ruby Tuesdaynál. King drag queenként, női ruhákban lépett fel, és az erről készült képeket többek között Mateennak is megmutatta. King szerint a későbbi merénylő többször is átjött az étterembe, és jókedvűen beszélgetett velük.

Kétszer is az FBI látókörébe került

John Mina orlandói rendőrfőnök hétfői sajtótájékoztatóján közben azt mondta, Mateen abszolút nyugodt volt a támadás során. Majdnem minden kérését teljesítették, amikor telefonon tárgyalt a rendőrökkel, de ezt nem fejtette ki részletesebben. Miután a rendőrök behatoltak, a férfi a szórakozóhely mosdójába vonult vissza néhány túszával. Miután újabb gyilkosságokkal fenyegetőzött, a rendőrök oda is behatoltak, és lelőtték.

Az FBI egyébként száz nyomot vizsgál az ügyben. Már korábban kiderült, hogy a férfit az elmúlt években kétszer is kihallgatta az FBI.

James Comey igazgató azt mondta, hogy Mateent többek között azért kérdezték ki 2013-ban, mert például azt állította, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával és a Hezbollahhal is. Az FBI-nak viszont azt mondta, hogy csak dühében beszélt erről, mert úgy érezte, hogy kollégái diszkrimináló kijelentéseket tesznek rá. Az FBI folytatta a vizsgálatot az ügyében, nyomon követték a férfit, de végül 10 hónappal később lezárták az ügyet, írja a BBC.

Másodszor azért nyomoztak a férfi ügyében, mert Mateen egyszer egy olyan mecsetben járt, ahol egy öngyilkos merénylő is, emellett pedig az FBI egyik forrása is amiatt aggódott egy időben, hogy Mateen radikalizálódhatott, viszont ezt felülírta szerinte, hogy megházasodott és gyermeke született.

Az is kiderült, hogy Mateen 2011-ben és 2012-ben is Szaúd-Arábiában járt, ahol a szaúdi belügyminisztérium szerint zarándokúton volt.

Rovatok