Index Vakbarát Hírportál

Páncélozott rendőrautóval törték rá az orlandói klub falát a merénylőre

2016. június 13., hétfő 10:57

Félig leengedett amerikai zászlókkal, megemlékezésekkel, virrasztásokkal gyászolja a világ az orlandói merénylet halálos áldozatait. A merénylő valószínűleg alaposan megtervezte a mészárlást, a rendőrfőnök szerint hűvös és nyugodt volt, amikor a rendőrökkel beszélt. Az Iszlám Állam újabb közleményt adott ki, de még mindig nem világos, volt-e operatív vagy logisztikai kapcsolatuk Omar Mateennal. Nyomozás folyik annak kiderítésére, volt-e Mateenen kívül más személyeknek is szerepe a merényletben.

John Mina rendőrfőnök a helyi idő szerint hétfő reggeli sajtókonferencián drámai részleteket osztott meg arról, hogyan zajlott az orlandói Pulse klubban a túszdráma. A merénylő első lövéseit meghallotta egy szolgálaton kívüli rendőr, kettejük között tűzharc bontakozott ki az egyik bejárat közelében. Hamarosan újabb rendőrök érkeztek, a lövöldözés folytatódott, és a merénylő az egyik mosdóba húzódott vissza a túszaival. Amíg odabent volt, több tucat embert tudott kimenekülni a klubból.

A rendőrök hiába próbálták kirobbantani a klub falát, hogy bejussanak, ezért egy páncélozott rendőrautóval mentek neki, így keletkezett egy olyan lyuk, amelyen keresztül ki tudtak bentről menekülni.

A lyukon keresztül kimászott maga a merénylő is, és lőni kezdett a rendőrökre. Ekkor kapta a halálos lövéseket.

Hűvös és nyugodt volt

Mina szerint a gyilkos "hűvös és nyugodt volt", amikor a rendőrökkel beszélt telefonon. Nemcsak akkor kommunikált velük, amikor a 911-et tárcsázva hűséget esküdött az Iszlám Állam vezetőjének, hanem később is, amikor a mosdóban volt a túszaival. A rendőrfőnök szerint nem igazán voltak követelései, inkább a rendőrök voltak azok, akik kéréseket fogalmaztak meg.

Mint azt mondta: nehéz döntés volt felfegyverzett rendőröket küldeni be a klubba, de úgy látták, ezzel életeket mentenek, mert meg voltak győződve róla (részben a merénylő kijelentései miatt, részben a kimenekült emberek beszámolói alapján), hogy közvetlen veszélyben vannak a bent lévők.

A New York Times tudósítója szerint a rendőrök akkor rohamozták meg a bárt, amikor Mateen közölte velük, hogy robbanómellényt visel. Arról nincs hír, hogy ez igaz lett volna. A rendőrségi akcióról videófelvétel is készült, amin látni ugyan keveset lehet, de hallatszik a tűzpárbaj a kommandósok és a merénylő között.

Buddy Dyer, Orlando polgármestere szerint több száz életet sikerült megmenteni, és ezért köszönetet mondott az FBI-nak és a mentőcsapatoknak.

Vizsgálják, volt-e másnak is szerepe

Az orlandói rendőrség közleményt adott ki arról, hogy a több lövöldözőről szóló szóbeszéd alaptalan, csupán egy merénylő volt, Omar Mateen, és ő halott.

Ugyanakkor a sajtótájékoztatón Lee Bentley az ügyészségtől közölte, hogy más személyek után is vizsgálódnak, és ha bebizonyosodik, hogy bárki másnak köze volt a mészárláshoz, vádat fognak emelni ellene.

Paul Wysopal az FBI-tól azt mondta: mivel megvan az esélye annak, hogy a nyomozás során a későbbiekben lesznek még gyanúsítások, egyelőre nem árul el részleteket. Megígérte, hogy "minden kő alá benéznek", de időbe telik, mire pontos információkkal tudnak szolgálni a nyilvánosságnak.

Válogatott a melegbárok között

Az East Orlando Post nevű lap információi szerint Omar Mateen, az ötven ember halálát okozó orlandói mészáros valószínűleg előre felmérte a környékbeli melegbárokat: a mészárlás helyszínén, a Pulse-on kívül legalább egy másik klubot is számításba vett.

Micah Bass, a nemrég megnyitott Revere Nightclub és a The M Hotel tulajdonosa azt mondta a lapnak, hogy Mateen ismerősnek jelölte a Facebookon a múlt héten. Bass értesítette az FBI-t, és most éppen átnézik a biztonsági kamerák felvételeit, hogy lássák: feltűnt-e a merénylő személyesen is a szórakozóhelyen az elmúlt napokban. Bass klubja a mészárlás éjszakáján zárva volt. Ha nem így lett volna, könnyen belőlük válhatott volna célpont, mondta a tulajdonos az East Orlando Postnak.

A CNN információi szerint Mateen az elmúlt hetekben megpróbált testpáncélt vásárolni magának egy helyi boltban. A bolt nem volt hajlandó eladni neki, amit akart, és ami egyébként olyan professzionális felszerelés volt, hogy nagyobb védelmet nyújtott volna, mint amilyen a legtöbb rendőrnek van. Ha sikerül ezt megszereznie, még több embert tudott volna meggyilkolni, mert hosszabb ideig tarthatott volna a tűzpárbaj.

Az Iszlám Állam a saját katonájának nevezi

Az Iszlám Állam hétfőn újabb közleményt adott ki, melyben úgy utalnak az orlandói mészárlás tettesére, hogy

a Kalifátus egyik Amerikában lévő katonája

Az IS azonban nem osztott meg a nyilvánossággal új részleteket, így azt sem, hogy egyáltalán volt-e valamilyen kapcsolat Omar Mateen és a terrorszervezet között. A BBC szerint azonban az a tény, hogy nem az IS központi hírügynökségén, a Nashir-on keresztül, hanem a szervezethez csak lazábban köthető hírekre szakosodott al-Bajdanban jelent meg a közlemény, arra utal, hogy az orlandói terroristának nem volt operatív vagy logisztikai kapcsolata az Iszlám Állammal.

Időközben a G4S nevű cég, amelynek Mateen biztonsági őrként dolgozott, közölte, hogy kilenc éve volt az alkalmazottjuk, és a munkája része volt, hogy fegyvere legyen. A cég közleménye szerint kétszer esett át belső átvilágításon, egyszer 2007-ben, egyszer 2013-ban, és egyik alkalommal sem találtak semmi aggasztót.

Robbanóanyag nem volt a lakásán

Az FBI nyomozói a házkutatás során nem találtak robbanóanyagot Mateen Fort Pierce-i lakásában.

A gyilkos apja videóüzenetet adott ki, amelyben arról beszél: semmi előjelét nem látta annak, hogy mire készül a fia. "Ha tudok róla, megállítottam volna" - mondta.

In video, Orlando suspect's father says, “If I did know, I would have stopped him” https://t.co/M42c0YanPV

— Washington Post (@washingtonpost) 2016. június 13.

Nyilatkozott a médiának Mateen egy volt kollégája is, Daniel Gilroy és azt állította: a férfi sokszor fenyegetőzött erőszakkal, állandóan emberek meggyilkolásáról beszélt. Dühös, erőszakos természetű embernek írta le, aki ellenséges volt minden társadalmi csoporttal szemben. Gilroy jelentette Mateen viselkedését a főnökeiknek, és egy idő után nem is dolgozott együtt vele többet. Azt mondja: így is lelkiismeretfurdalása van, amiért nem volt hangosabb, nem küzdött jobban.

Miért haltak meg ilyen sokan?

Az áldozatok 49-en voltak, az 50. halott maga a mészáros volt. Az áldozatok többsége férfi, a legfiatalabb 20, a legidősebb 50 éves. Még mindig nem mindenki nevét hozták nyilvánosságra.

Egyikük, a 22 éves Luis Vielma JK Rowling a Universal Stúdió Harry Potter attrakciójánál dolgozott. Az írónő is gyászolja, Rowling a Twitteren arról ír, hogy nem tudja abbahagyni a zokogást.

Luis Vielma worked on the Harry Potter ride at Universal. He was 22 years old. I can't stop crying. #Orlando pic.twitter.com/Nz2ZCWxNsS

— J.K. Rowling (@jk_rowling) 2016. június 13.

A New York Times összeszedte az okokat, hogyan emelkedhetett ennyire magasra a halálos áldozatok száma:

A támadásban 53 ember sérült meg. A legutolsó hírek szerint 43-an még mindig kórházban vannak.

Szivárványszínbe borul az Eiffel-torony is

Világszerte virrasztásokat, megemlékezéseket tartanak, egyre többen fejezik ki szolidaritásukat az áldozatokkal és az LMBTQI-közösséggel. Párizsban az Eiffel-tornyot is szivárványszínekkel fogják kivilágítani, jelentette az AFP hírügynökség.

Az áldozatok családtagjai számára indult pénzgyűjtési akció 19 óra után már 1,3 millió dollárnál járt. Célnak a 2 milliót tűzték ki.

Félárbócon az amerikai zászlók

Barack Obama elrendelte, hogy az áldozatok emlékére az amerikai zászlót engedjék félig le a Fehér Házon, valamennyi középületen, katonai és haditengerészeti támaszponton, a követségeken, konzulátusokon, bel-és külföldön egyaránt. Az intézkedés a csütörtöki naplementéig érvényben marad.

"A terrorizmust fel kell számolni" -reagált az afgán kormányfő, Abdulla Abdulla. (Az orlandói mészáros afgán származású, de ő maga már New Yorkban született, amerikai állampolgár volt.) A kormányának a BBC szerint arról beszélt, hogy az orlandói lövöldözés megmutatta, hogy a terrorizmusnak nincsen vallása, nincsenek határai.

Kijelentette, hogy az afgánok nem a terrorizmust támogatják, hanem a terrortámadások áldozatait, részvétet nyilvánított az amerikai népnek és kormánynak, és közös fellépést sürgetett, hogy véget vessenek az efféle merényleteknek.

A Dalai Láma és a spanyol király is felszólalt

Az orlandói mészárlásról az áppen Washingtonban lévő Dalai Láma is megemlékezett. A buddhista vallási vezető a U.S. Institute of Peace nevű szervezet rendezvényén vett részt az amerikai fővárosban, ahol egyperces néma csendre és imára szólította fel a jelenlévőket, az orlandói mészérlést pedig "nagon komoly tragédinak" nevezte. 

A tragédiával kpcsoaltban megszólalt VI. Felipe spanyol király is, aki Obama elnöknek és Rick Scott floridai kormányzónak címzett táviratában azt írta, mélyen méegérintette az a "szörnyű tett, ami a demokratikus együttélés minden elvének ellentmond". A király az egyik spanyol televíziónak pedig azt nyilatkozta, hogy fontos az egységes fellépés az ilyen tettek elkövetőivel szemben. 

Zuhannak a merénylő munkahelyének részvényei

Mint az kiderült, Omar Mateen a világ legnagyobb biztonsági cégénél, a G4S-nél dolgozott már 2007 óta. Azóta, hogy ez kiderült, a cég részvényárfolyama 5 százalékkal esett az amerikai tőzsdén. A befektetők azért kezdtek megszabadulni a G4S részvényeiket, mert attól tartanak, hogy a merénylet miatt a cég eleshet a jövedelmező kormányzati megbízásoktól. 

A cég közleménye szerint a G4S-t mélyen megrázta az orlandói eset, a cég dolgozói együtt éreznek az áldozatokkal és családtagjaikkal, a nyomozóhaóságoknak pedig minden segítséget megadnak. 

Rovatok