Index Vakbarát Hírportál

Az Orvosok Határok Nélkül tiltakozásul nem kér az EU pénzéből

2016. június 17., péntek 13:48

Az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres, MSF) nemzetközi segélyszervezet bejelentette, hogy nem fogad el több pénzbeli segítséget az Európai Uniótól, mert nem ért egyet annak menekültpolitikájával, írja a BBC.

A szervezet az EU és Törökország közötti megállapodást említette fő okként, amely szerint a törökök beleegyeztek azoknak a migránsoknak a visszafogadásába, akik csempészhajón keltek át a tengeren Görögországba. 

Jerome Oberreit, az MSF főtitkára közölte: az EU-Törökország megállapodás szembemegy azzal az alapvető elvvel, hogy a szükséget szenvedőknek segíteni kell. Szerinte az egyezség semmit nem tett azért, hogy kezelje az EU hiányosságait, egyszerűen csak kiszervezte az európai kötelezettséget. "Ez Európa menekültügyi szégyene" - mondta.

We cannot accept funding from the EU or the Member States while at the same time treating the victims of their polices! Its that simple.

— MSF International (@MSF) 2016. június 17.

Oberreit közölte: fennáll a veszélye, hogy beindul egy globális dominóeffektus azzal, hogy más országok sem lesznek hajlandók ellátni a kötelezettségeiket.

"Ez egy üzenet, hogy nem kötelező segíteni az otthonukból elűzött embereknek, hogy kivásárolhatod magad az egészből" - fogalmazott. Hozzátette: egyetlen páciensük sem fog érezni a döntésből semmit.

A szervezet mintegy 17 milliárd forintnyi segítséget kapott tavaly az EU-tól.  Forrásaik 90 százaléka magánadományból érkezik.

Rovatok