Index Vakbarát Hírportál

A hal és a bab között fulladtak meg az etióp menekültek

2016. június 20., hétfő 18:10

Június 15-én egy kamiont feltartóztattak a kongói hatóságok, miután autósok értesítették őket, hogy dörömbölést hallanak a jármű rakodóteréből. A szállítmány mögé rejtve 73 etiópot találtak, közülük 11-en már megfulladtak. Ez a szám azóta 19-re nőtt, írja a lusakatimes.com zambiai honlap.

A zambiai rendszámú teherautót, a sofőrrel és két társával a Zambia két tartományát összekötő, kongói területet átszelő úton tartóztatták fel. Az előzetes nyomozás alapján szervezett embercsempész-hálózat állhat az eset mögött. Az etiópok Tanzánia felől érkezhettek, és Dél-Afrikába tarthattak az alapvetően halat és babot szállító kamionban. A halál okát hivatalosan még nem állapították meg, de a szellőzés nélküli rakodótérben valószínűleg megfulladtak, a további 8 áldozatot pedig már nem tudták megmenteni. 

Az eset hasonlít arra, mikor az osztrák autópályán találták meg 71 menekült holttestét egy magyar rendszámú kisteherautóban tavaly nyáron. Mint akkor az osztrák belügyminiszter, most a zambiai Bevándorlási Hivatal szólított fel mindenkit az embercsempészet elleni harcra. 

Rovatok