Index Vakbarát Hírportál

Szabadon távozhatott a Csatorna-alagúton átsétáló menekült

2016. június 22., szerda 15:48

Kilenc hónap szabadságvesztésre ítélte a canterbury-i bíróság azt a szudáni férfit, aki átsétált a Calaist és Dovert (vagyis Franciaországot és Nagy-Britanniát) a tenger alatt összekötő Csatorna-alagúton tavaly. De a 40 éves Abdul Haroun szabadon távozhatott a tárgyalást követően miután több hónapot volt őrizetben, írja a Yahoo News.

Harun Szudánból, Darfur közeléből menekült el. Augusztusban kelt át a vasúti alagúton, 50 kilométert sétált, szinte teljes sötétségben, amíg átért és elfogták a túloldalon. Amikor hallotta, hogy közelednek a 160 kilométeres sebességgel száguldó vonatok, a falakon futó csövekre húzta fel magát. 

„Ha meg is haltam volna, nem volt más választásom” – mondta el a bíróságon, ahol vallomásában végig ártatlannak vallotta magát. Szerdán azonban elismerte, hogy bűnös. Ügyét sokáig úgy kezelték, mintha illegális bevándorló lenne, de a januári első tárgyalási napon kiderült, a bevándorlási hatóságok jóváhagyták a menekültstátusz iránti kérelmét.

A Csatorna-alagutat fenntartó Eurotunnel cég többször jelezte, remélik, hogy Haroun szigorú büntetést kap. Azt várták ettől, hogy mindenkit elriaszt a további próbálkozásoktól.

Rovatok