Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz az Angliában tanuló magyar diákokkal?

2016. június 24., péntek 11:21

Jelenleg nagyjából 125 ezer EU-állampolgár diák tanul az Egyesült Királyság egyetemein, köztük kb. 2000 magyar. Rájuk most ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a brit diákokra: ugyanazt a tandíjat fizetik, ugyanolyan feltételekkel vehetik fel a diákhitelt, és ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek. A brit EU-kilépéssel ez várhatóan gyökeresen meg fog változni.

Bár még semmi nincs kőbe vésve a kilépéssel kapcsolatban, az biztos, hogy maga a folyamat legalább két évet fog igénybe venni, így azok az egyetemisták, akik már kinn tanulnak, még az EU-s szabályozások mellett, változatlan körülmények között fejezhetik be az iskolát. Ugyanez vonatkozik várhatóan azokra is, akik az átmeneti időszakban felvételiznek. „A 2017-ben és 2018-ban érettségiző magyar diákok sikeres felvételit követően a jelenleg érvényes feltételekkel tanulhatnak majd az Egyesült Királyságban, de a kilépés előkészítésének összetettsége miatt az ezt követő akár több évben is maradhatnak a jelenlegi viszonyok” – mondta el kérdésünkre Lévai Balázs, a külföldi egyetemre felvételiző magyar diákok felkészítésével foglalkozó Engame Akadémia ügyvezetője. (Az ő három diákjuk kalandjait követtük két évvel ezelőtti cikksorozatunkban.)

Hogy mi lesz az elszakadási folyamat lezárása után, és milyen esetleges külön engedményeket kapnak az EU-s diákok az új rendszerben, arról jelenleg csak találgatni lehet. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy sima külföldi diáknak számítanak majd. „Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi tandíj (alapszakos hallgatók számára egységesen 9000 font) akár dupláját kéne fizetniük a magyar diákoknak a brit egyetemi képzésért, valamint nem lennénk jogosultak a brit diákhitelre és az ingyenes egészségügyi ellátásra sem” – mondja Lévai Balázs.

Az angol egyetemre készülő magyar diákok abban reménykedhetnek, hogy az EU-n kívüli Nagy-Britannia követi Svájc és Norvégia példáját, és külön megállapodásokkal könnyíti meg az európai diákok életét a brit felsőoktatásban.

Rovatok