Index Vakbarát Hírportál

14 évet kapott a kölni polgármester támadója

2016. július 1., péntek 17:12

Tizennégy év börtönre ítélte a düsseldorfi tartományi főbíróság pénteken azt a férfit, aki tavaly októberben nyakon szúrta Henriette Reker kölni főpolgármestert, írja az MTI.

A 45 éves Frank S. 2015. október 17-én vadászkéssel támadt Henriette Rekerre, aki a legesélyesebb jelöltként a választás előtti napon látogatta meg kitelepült kampánycsapatát a város piacán.

A merénylet másnapján a mesterséges kómában tartott Reker megkapta a leadott szavazatok többségét, amivel  Köln első női főpolgármestere lett – bár ő erről csak négy nappal később értesült, amikor felébredt a kómából.

Barbara Havliza bírónő az ítélet kihirdetéskor hangsúlyozta: a merénylő a német kormány menekültügyi politikája ellen akart tiltakozni, a félelem légkörét megteremtve szerette volna befolyásolni a politikát. Frank S. a Kölnhöz közeli Bonn város egyik ismert szélsőjobboldali figurája, aki az eljárás során beismerte tettét, de jelezte, hogy nem akarta megölni az 59 éves Rekert, csupán üzenni akart a tettével

"az ország szervezett rombadöntése" miatt.

Az egyik rendőr szerint az elkövető eredetileg Angela Merkelt akarta megtámadni, ám ő túl nehéz célpontnak bizonyult, nem tudott volna a kancellár közelébe férkőzni. Egy szakértő ugyan személyiségzavart állapított meg a férfinál, mégis büntethetőnek bizonyult. Az ügyészség életfogytiglant követelt, a védelem pedig legfeljebb 15 év börtönt.

Reker április végén a bíróságon beszélt arról a tavaly októberi merényletről. Elmondta, hogy a támadója elsőre barátságosnak tűnt, ahogy felé közeledett, majd ahogy megpillantotta a kezében a vadászkést, már szúrt is vele. Frank S. akkora erővel döfött, hogy a késsel elvágta a későbbi polgármester légcsövét és az egyik nyaki csigolyáját is megsértette vele. Orvosai szerint óriási szerencse, hogy nem halt bele a sérüléseibe.

Köln első női polgármestere arról is beszélt, hogy a merénylet óta sem fél nagy tömegek elé állni, de azóta is visszatérő rémálmai vannak arról, hogy kivégzik. "De mindig véget érnek, mielőtt bármi történne velem. Csak addig álmodok, amíg a fejemre húzzák a csuklyát" – mondta.

Amikor áprilisban a tárgyalóteremben felmerült, hogy a támadója esetleg néhány szóban elnézést kérhetne tőle, a polgármester elcsukló hangon csak annyit mondott: "Nem hiszem, hogy ennek most lenne a legmegfelelőbb ideje".

Rovatok