Index Vakbarát Hírportál

Dolgozhatnak az EU-állampolgárok a briteknél, ha a britek is dolgozhatnak az EU-ban

2016. július 7., csütörtök 16:18

Philip Hammond, brit külügyminiszter a parlament alsóházának külügyi bizottságának meghallgatásán vett részt, ahol azt mondta, hogy a brit kormány elfogadhatónak tartaná azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi uniós állampolgárok az EU-ból való kilépés után is maradhassanak a briteknél, ha cserébe az unió garantálja, hogy a britek is szabadon vállalhatnak munkát az uniós tagállamokban, írta az MTI.

A munkaerő kölcsönösen szabad áramlását annak ellenére fontos célnak látja a brit kormány, hogy a népszavazáson győztes kilépéspártiak kampányának egyik leghangsúlyosabb érve az volt, hogy a bevándorlók elveszik a britek munkáját, meg az olcsó munkaerejükkel lenyomják a munkabéreket. A külföldi EU-állampolgárok jövőbeni státuszára vonatkozó kérdésre Hammond azt mondta: a brit kormány elismeri azt az „létfontosságú" hozzájárulást, amelyet a külföldi uniós munkavállalók nyújtanak a brit gazdaságnak, de azt várja a többi EU-tagállamtól, hogy hasonlóképp ismerjék el a náluk élő és dolgozó britek szerepének fontosságát.

Hammond hétfőn arról beszélt a BBC-nek, hogy nem tudja garantálni az uniós munkavállalóknak, hogy maradhatnak a szigetországban, hiszen ezt egyoldalúan brit részről abszurd lenne kijelenteni, azonban, ha elindulnak a kétoldali tárgyalások, akkor lehet szó a szabad munkaerő-áramlás megtartásáról.

A külügyminiszter a parlamenti meghallgatásán arról is beszélt, hogy a brit kormány „még nincs abban a helyzetben", hogy a kilépési feltételekről érdemi tárgyalásokat kezdjen az uniós társállamokkal, ezért a kilépési folyamat elkezdésére még várni kell.

Egyelőre a hivatalos kilépési folyamat többek között azért sem indulhat meg, mert a lemondott David Cameron miniszterelnök jelezte, hogy majd utódja tárgyal az EU-val. A toryk vezetéséért folyó küzdelemről itt írtunk bővebben, egyelőre még a mezőny rostálása folyik, a két talpon maradt jelölt közül pedig szeptember elejéig dönt majd a tagság. A brexitdöntéssel, és annak hatásaival foglalkozó cikkeinket itt találja>>>

Rovatok