Index Vakbarát Hírportál

Egy fekete jogegyenlőségi mozgalom magára vállalta a dallasi gyilkosságokat

2016. július 8., péntek 14:38 | aznap frissítve

Micah Johnsonként azonosították a négy dallasi támadó közül azt a férfit, akit rendőrségi robottal öltek meg. Dallasban 12 rendőrre lőttek rá, közülük öten meghaltak, két civil is megsebesült.

  A Dallas Mesquite nevű elővárosában élt támadó 25 éves volt, és azt írták róla, semmilyen ismert terroristaszervezethez nem tartozott, és büntetett előélete sem volt. A dallasi rendőrfőnök közlése szerint a férfi kifejezetten fehér rendőröket akart ölni, mert feldühítették őt az elmúlt napok rendőri túlkapásai.

A mesquite-i otthonában tartott házkutatás során a rendőrök bombagyártáshoz szükséges alapanyagokat és tervrajzokat találtak. A CNN közlése szerint az elkövető taktikai feljegyzéseket is készített, hogyan lövöldözzön. Ez megerősíti a dallasi rendőrfőnök korábbi kijelentését, miszerint gondosan megtervezett támadást hajtott végre: „jól kitervelt, jól átgondolt, gonosz tragédiát” okoztak a gyanúsítottak. Az őrizetben lévő három támadó egyelőre nem működik együtt a rendőrökkel.

Johnsonnak katonai kötődése is lehet, de erről ellentmondó hírek érkeztek: egyes közlések szerint veterán, más szerint tartalékos a férfi. A védelmi minisztérium azt mondta, a tartalékosok között volt ács és kőműves specialista, de még ők sem tudják, kapott-e fegyveres kiképzést. Aztán a hadsereg közölte az AP hírügynökség szerint, hogy hivatásos katona volt, és Afganisztánban is szolgált.

Közben egy magát Black Power Political Organizationnek nevező csoport a Facebookon magára vállalta a dallasi rendőrök elleni támadást.   

Az azóta elérhetetlen, de a Google által tárolt verzióban megnézhető, mindössze pár száz lájkkal rendelkező Facebook-oldalukon a következőt írták:

"#‎BlackPower‬! ‪#‎BlackKnights‬! mesterlövész orgyilkosok leszedtek öt rendőrt! És a következő napokban további gyilkosságok jönnek! Akarsz orgyilkosként nekünk dolgozni? Szerezz egy puskát és csatlakozz világszerte a több ezer mesterlövész orgyilkosunkhoz az elnyomás elleni harcban!"

A csoport - ha létezik egyáltalán - viszonylag ismeretlen, a Google nem dob ki régi találatot a megnevezésükre.

A lövöldözés előtt nem sokkal ugyanez a csoport egyébként szintén a Facebookon posztolta, hogy "igazságot szolgáltatunk Alton Sterlingnek". Azt írták, a rendőrfőnöknek már szóltak, hogy mi fog történni vele, a feleségével és a két gyerekével, ha nem teszi, amit ők akarnak. "Úgyhogy támogassatok továbbra is minket és a Black Knight mesterlövész orgyilkos csapatot" - olvasható a Sun brit bulvárlap képernyőfotóján.

A tüntetés végén támadtak

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban kezdődtek tömegtüntetések a rendőri túlkapások miatt. A tiltakozások legutolsó előzménye, hogy kedden Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön a minnesotai Falcon Heightsben egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindegyik rendőr fehér, mindegyik áldozat afroamerikai volt.

„Szörnyű volt, nem tudtuk, honnan érkeznek a lövések" – mondta egy szemtanú. Először senki sem gondolta, hogy tényleg lőnének, de utána mindenki fedezékbe próbált rohanni.

Obama a fegyvertartás szigorításáért

Barack Obama pénteken beszélt a dallasi polgármesterrel, megígérte neki, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges segítséget megad a városnak. Obama elítélte a támadást, amelyet gonosznak, aljasnak, előre kiterveltnek minősített. Azt mondta: „nem létezhet semmilyen mentség" rendőrök lelövésére.

A rendőrgyilkosságok után elmondott beszédében Obama megint kitért arra, hogy nehézfegyverekhez is hozzáférhetnek az amerikaiak. Szerinte a gépkarabélyok csak még tragikusabbá teszik az ilyen lövöldözéseket.

Obama már kinyilvánította, hogy sokkal szigorítaná a nehézfegyverek árusítását, de a kongresszus hallani sem akart ezekről a lépésekről. Elméletben sokan támogatnának bizonyos szigorításokat, de a gyakorlatban nem csak a republikánus politikusok merev ellenállásán buknak el 1994 óta a komolyabb lépések. 300 millió fegyver van kint az embereknél, a fegyverviselés joga pedig az alkotmányba van vésve.

Több demokrata képviselő, köztük a texasi Eddie Bernice Johnson is megint arra szólította fel a kongresszust, hogy lépjen a lövöldözések után a fegyvertartás ügyében.

Dallasban próbáltak tenni a túlkapások ellen

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben fegyvertelen feketék megölése miatt elég kiélezett társadalmi-politikai vita indult a feketék elleni rendőri erőszakról. Csak tavaly 1152 embert öltek meg a rendőrök intézkedés során az országban, az áldozatok 30 százaléka fekete volt, miközben a lakosságon belüli részarányuk csupán 13 százalék.

Ami viszont még jobban felháborította őket, hogy az esetek 97 százalékában nem emeltek vádat az emberölést elkövető rendőrök ellen, holott számos esetben elég egyértelműnek tűnik, hogy közel sem volt indokolt a fegyveres fellépés. A Baton Rouge-i ügyben egyelőre szabadságra küldték a két érintett rendőrt.

2014-ben 50 rendőrt gyilkoltak meg szolgálatteljesítés közben az USA-ban, de ennél is ijesztőbb ugyanez az adat a másik irányból: ezernél is több olyan eset volt, amikor a fegyveres rendfenntartók civilekre lőttek rá és öltek meg.

A Dallas News szerint viszont a dallasi rendőrség sokat tett azért, hogy csökkenjenek a potenciális rendőri visszaélések. A rendőrök a korábbiakhoz képest sokkal gyakrabban használnak Tasert, mint lőfegyvert, és egyértelműen a töredékére csökkent a rendőri visszaélésekre vonatkozó panaszok száma.

Ritkán ölnek meg ennyi rendőrt

Ez volt a legtöbb rendőr életét követelő eset a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta. Akkor összesen 72 rendőr halt meg.

A CNN szerint 2009-ben volt utoljára a mostanihoz hasonló eset, akkor négy rendőrt öltek meg egy kávézóban Washington államban. Rajtaütés-szerű gyilkosságok voltak, a támadót két napig tartó hajsza után lelőtték. A férfi a rendőrség szerint többször is összetűzésbe keveredett korábban a hatóságokkal, ezért bosszúból lőtt a rendőrökre.

Fél évvel korábban, 2009 márciusában is négy rendőrt öltek meg két különböző helyszínen Kaliforniában. Egy fegyveres férfi először lelőtt két oaklandi járőrt, majd pedig bemenekült egy közeli lakásba. A SWAT két kommandósát is megölte, mielőtt még ártalmatlanították volna, egy ötödik rendőr pedig megsérült.

Rovatok