Index Vakbarát Hírportál

Öt rendőrt lelőttek a rendőri túlkapások elleni amerikai tüntetésen

2016. július 8., péntek 05:56 | aznap frissítve

Orvlövészek gyilkoltak meg rendőröket a texasi Dallasban, miközben tömegek tüntettek amiatt, hogy a héten két fegyvertelen afroamerikait lőttek le fehér rendőrök. Három elkövetőt őrizetbe vettek, a negyedik meghalt, de előtte azzal fenyegette a rendőröket, hogy bombák vannak mindenhol, a vég közeleg. Átfésülték a környéket, de végül nem találtak robbanószerkezetet. Obama elítélte az "aljas, gonosz, előre kitervelt" támadást.

Öt rendőr meghalt, és tizenegy megsérült Dallasban az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetésen. A sérült rendőrök közül egy állapota válságos, írja a CNN. A rendőrfőnök bejelentette, hogy péntek délelőtt a legtöbb sérült rendőr elhagyhatta a kórházat.

A rendőrség szerint több támadó volt, akik szervezett akciót hajtottak végre. Három embert őrizetbe vettek, egy elkövetővel egy parkolóházban tűzpárbajba kerültek és hosszasan tárgyaltak a rendőrök. Meghalt már ő is, halálának körülményeiről a rendőrség közölte: nem saját maga okozta a halálát, a rendőrök egy olyan távirányítású robotot küldtek be hozzá, amivel a bombákat robbantják fel, ezúttal azonban robbanószerkezetet erősítettek rá.

Azóta meg is nevezték a megölt férfit, a támadókról itt olvashat bővebben.

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban kezdődtek tömegtüntetések a rendőri túlkapások miatt. A tiltakozások legutolsó előzménye, hogy kedden Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön a minnesotai Falcon Heightsben egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindegyik rendőr fehér, mindegyik áldozat afroamerikai volt.

A dallasi tüntetés végén egyszer csak lövések hallatszottak. A tüntetők között pánik tört ki, rohanni kezdtek. A különböző videókon hallható, hogy rengeteg, több tucat lövés hallható.

A rendőrségi közlemény szerint több orvlövész először valamilyen magaslati, emeleti pozícióból tüzet nyitott több rendőrre. Közülük halt meg három a helyszínen, majd később még két kollégájuk is.

A lövések célzottan a rendőröket keresték, volt, amelyik rendőrt hátulról lőtték le, egyiküket közvetlen közelről végezte ki az egyik támadó.

A tizenegy megsebesült rendőr közül tizet a tüntetés alatt lőttek meg, a tizenegyedik rendőr a parkolónál, a tűzpárbajban sérült meg.

Obama: Nincs mentség az aljas támadásra

Barack Obama pénteken beszélt a dallasi polgármesterrel, megígérte neki, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges segítséget megad a városnak. Obama elítélte a támadást, amelyet gonosznak, aljasnak, előre kiterveltnek minősített. Azt mondta: "nem létezhet semmilyen mentség" rendőrök lelövésére.

A rendőrök tűzharcba keveredtek az egyik elkövetővel egy parkolóháznál, ahol még egy rendőr megsérült. A lövöldöző a rendőrség vezetője szerint a rendőröknek azt mondta, 

Bombák vannak mindenhol, a vég közeleg.

Nem találtak bombát

Egy gyanús csomagot találtak a lövöldözés helyszínén, amelyet tűzszerészekkel vizsgáltattak meg. A környéket többször is átfésülték robbanóanyagok után kutatva, de a legfrissebb információk szerint végül nem találtak semmit.

A dallasi rendőrség korábban közzétett egy fotót, amelyen az egyik gyanúsított látható. Időközben az a férfi feladta magát. A dallasi rendőrség közleménye szerint a három őrizetbe vett gyanúsított egyike nő. A rendőrség szerint az őrizetbe vettek nem működnek együtt a hatósággal.

A városban a környéken rengeteg rendőr van, a magasban helikopterek cirkálnak. Az Egyesült Államok szövetségi Légügyi Hatósága átmeneti repülési korlátozásról döntött, ennek értelmében Dallas felett egyelőre nem repülhetnek át utasszállító repülőgépek, írja az MTI.

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók a Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé. A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda, írja az MTI.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben fegyvertelen feketék megölése miatt elég kiélezett társadalmi-politikai vita indult a feketék elleni rendőri erőszakról. Csak tavaly 1152 embert öltek meg a rendőrök intézkedés során az országban, az áldozatok 30 százaléka fekete volt, miközben a lakosságon belüli részarányuk csupán 13 százalék.

Ami viszont még jobban felháborította őket, hogy az esetek 97 százalékában nem emeltek vádat az emberölést elkövető rendőrök ellen, holott számos esetben elég egyértelműnek tűnik, hogy közel sem volt indokolt a fegyveres fellépés. A Baton Rouge-i ügyben egyelőre szabadságra küldték a két érintett rendőrt.

Rovatok