Index Vakbarát Hírportál

Ismét meggyilkoltak egy zöldaktivistát Hondurasban

2016. július 8., péntek 14:15

A környezet és az emberi jogok védelmezőjeként ismert 49 éves Lesbia Yaneth Urquia kedden tűnt el, holttestét egy szemétdombon találták meg csütörtökön, Marcala város közelében, Tegucigalpától 100 kilométerre nyugatra, írja az MTI.

Urquia ellenezte, hogy vízerőművek épüljenek az őslakosok földjén. Megölése ügyében öt férfit vettek őrizetbe, köztük egy vitatott vízerőmű képviselőjét. 

Az aktivista társa volt annak a március elején meggyilkolt Berta Cáceresnek, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, mert meg akarta akadályozni egy gát felépítését, amely több száz indián lakhelyét veszélyeztetné. A gátépítési projektet egy időre felfüggesztették, több külföldi résztvevő visszalépett a projekttől, Cáceres emiatt tavaly elnyerte a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat.

Cacéres megölése után, március 16-án lelőttek egy harmadik aktivistát, Nelson Garciát is. Halála napján olyan indiánoknak segített elszállítani személyes holmijukat, akiket a rendőrség távozásra szólított fel földjükről. A környezetvédő csoport szerint a hondurasi hatóságok folyamatosan zaklatják az indián lakosokat és azokat a csoportokat, amelyek védik a természetet, földeket próbálnak visszanyerni művelés céljára.

A most lelőtt aktivista, Lesbia Yaneth Urquia haláláért a hondurasi parlament alelnökét, Gladys Lopezt, az alelnöknőnek a vitatott vízerőművet birtokló férjét és a kormányt teszik felelőssé.

A közép-amerikai országban naponta 16 gyilkosság történik, a Global Witness civilszervezet szerint Hondurasban 2010 és 2014 között több mint 100 környezetvédőt öltek meg.

Rovatok