Index Vakbarát Hírportál

Először gyilkoltak a rendőrök robottal

2016. július 9., szombat 15:28

A dallasi rendőrség kétség kívül történelmi tettet hajtott végre pénteken, amikor megölték a rendőrgyilkosságok elkövetőjét. Nem a tettes megölése számít rendkívülinek, hanem a módszer, ahogy a rendőrség végrehajtotta az akciót.

Miután a gyanúsított bevette magát egy garázsba, és azzal fenyegetőzött, hogy még több rendőrt öl meg, bombákat robbant fel, a rendőrök drasztikus eszközhöz nyúltak: beküldtek hozzá egy robotot robbanószerrel felszerelve. A robotot azután felrobbantották, az elkövető pedig meghalt. A 25 éves férfit Micah Xavier Johnsonnak hívták, és az amerikai hadsereg tartalékosa volt. 

David Brown rendőrfőkapitány elmondása szerint nem volt más lehetőségük a férfi likvidálására. Hiszen fennállt a veszély, hogy újabb rendőrök halnak meg.

Minden más esetben nagy életveszélynek tettem volna ki a rendőrtársaimat.

Ezért hát beküldte a rendőrrobotot, amely felrobbantotta az elkövetőt. A dolog azért történelmi, mert az amerikai bűnüldözésben, amerikai földön ez volt az első eset, hogy robottal ártalmatlanítottak, sőt likvidáltak egy elkövetőt.

Peter W. Singer, a New American Foundation washingtoni agytröszt robotikai szakértője azt írta a Twitter-oldalán, hogy  egy amerikai katona korábban arról számolt be neki, hogy az iraki háború idején az amerikai katonák olykor MARCbot nevű felderítő robotokat vetettek be ellenségeik megölésére. De az biztos, hogy rendfenntartó erők még nem használták ilyet.

A Verge összeállítása megjegyzi, hogy tűzszerész robotot már bevetettek az USA-ban, amikor gyanús csomagokat vagy bombát kellett kivizsgálniuk. Ilyenkor kamerát is szerelnek rá, és a rendőrök biztos távolságból vizsgálhatták meg a feltételezett bombát. 

A bűnüldözésben az is előfordult, hogy robot segítségével tárgyalt a rendőrség egy gyanúsítotal. Ilyenkor adóvevőt szereltek a robotra, és simán tudtak tárgyalni a gyanúsítottal. 

Rovatok