Index Vakbarát Hírportál

Már szerdától Theresa May lesz a brit miniszterelnök

2016. július 11., hétfő 14:17 | aznap frissítve

David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy már szerdán átadja a pozícióját Theresa Maynek, írja a Guardian. Cameron elmondta, hogy szerdán még elmegy a parlamentbe, válaszol az ottani kérdésekre, majd beadja a lemondását, így aznap estére már May veheti át a helyét.

Újabb brexitpárti politikus lépett vissza hétfőn Andrea Leadsom energiaipari államtitkár személyében, írta az MTI. A kormányzó brit Konzervatív Pártnak David Cameron miniszterelnök lemondása miatt kell új vezetőt választania, a parlamenti képviselők két jelöltre szűkítették le az eredetileg ötfős mezőnyt.

Leadsom visszalépésével az egyébként is legnagyobb támogatásnak örvendő Theresa May belügyminiszter lett az egyetlen jelölt a toryk vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra. A csütörtöki szavazási körben magasan, 165 szavazattal a maradás mellett kampányoló May nyert, Leadsom 66 szavazattal lett második.

Hétfőn viszont Leadsom bejelentette, hogy nem fut a jelöltségért, és May „azonnali” miniszterelnöki kinevezését támogatja. A párttagságnak szeptember elejéig kellett volna választania a két jelölt közül, azonban ezzel eldőlt, hogy May lesz Cameron utódja, ő kezdheti meg a hivatalos tárgyalásokat a brexitről az EU-val miniszterelnökként.

Előzetesen is Theresa Mayt tartották az egyik legnagyobb esélyesnek, noha a belügyminiszter – és egyúttal nőügyekért és esélyegyenlőségért felelős miniszter – ellentétben Boris Johnsonnal és Michael Gove igazságügyi miniszterrel az EU-tagság megőrzését pártolta. May azonban sokkal visszafogottabban kampányolt a maradás mellett, mint Cameron.

Cameron, aki az Egyesült Királyság EU-ban maradása mellett kampányolt, a népszavazás másnapján, június 23-án mondott le, ezzel ő kezdte meg azt a visszalépési hullámot, amit aztán a brexitkampány két fő arca, Boris Johnson és a UKIP-os Nigel Farage is követett.

Rovatok