Index Vakbarát Hírportál

Egyetemisták és turisták az olasz vonatbaleset áldozatai

2016. július 13., szerda 12:12 | aznap frissítve

Az eddigi vizsgálatok szerint emberi mulasztás okozhatta a keddi, Barinál történt vonatbalesetet, amiben 27 ember meghalt és mintegy 50 megsebesült, közölte az MTI.

Az egyik fekete doboz már megvan

Mint írtuk, a két személyszállító vonat frontálisan ütközött össze kedden dél körül az egyvágányos pályán Corato és Andria települések között. Mindkét vonat négy vagonból állt, a két első kocsi nagy erővel ütközött, és darabokra tört. Azonban hátrébb lévő kocsik is megsérültek.

Az egyik szerelvénynek a közeli állomáson kellett volna várakoznia, amíg a másik elhalad. A vonalon elavult telefonrendszerrel értesítették egymást az állomásfőnökök a vonatokról, azonban egyelőre nem tudni, hogy ők vagy a mozdonyvezetők hibáztak-e. A szakaszon mindenesetre nem volt automata riasztási rendszer, ami akkor avatkozna be, ha két, ugyanazon a sínpáron haladó vonat közelítené meg egymást. 

A kutatóegységek az egyik vonat fekete dobozát már megtalálták, de továbbra is keresik a másikat. Ezek segítségével valószínűleg már rekonstruálni lehet, hogy pontosan mi is okozta az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb olasz vonatbalesetét.

Az ügyben az olasz államügyészség is vizsgálódik. A nyomozás a többi között azt hivatott kideríteni, hogy a tervek ellenére miért nem bővítették ki két sínpárosra az egy nyomvonalas szakaszt.

Nehéz az áldozatok azonosítása

A szerencsétlenség helyszínén hajnalban is dolgoztak még a mentőalakulatok. Eddig a 27 áldozatból 22-t szállítottak halottasházba, azonosításuk folyamatban van. Az összeroncsolódott holttestek azonosítása nehézkes. Annyit tudni, hogy az áldozatok többsége egyetemi hallgató, ingázó és turista. Azonban nemcsak utasok, de egy helyi gazda is életét vesztette, aki éppen a baleset helyszínén metszette olajfáit. Az ültetvényes egy roncsdarab által okozott fejsérülésébe halt bele.

A túlélők szerint az ütközés pillanatában hatalmas erő lendítette ki őket, ezután igyekeztek kiszabadulni a roncsok, és a leszakadt testrészek közül. Massimo Mazzilli, Corato település polgármestere, a Facebook közösségi portálon azt írta, a helyszín úgy nézett ki, mintha egy repülőgép zuhant volna le.

Rovatok