Index Vakbarát Hírportál

Igazi fanyar brit humorral búcsúzott David Cameron

2016. július 13., szerda 14:36

„Végül is, ahogy egykor fogalmaztam, egykor én voltam a jövő” – gúnyolódott saját magán a brexitbe belebukó konzervatív politikus utolsó miniszterelnöki felszólalásában.

David Cameron távozó brit miniszterelnök utoljára vett részt kormányfőként a brit parlament alsóházának ülésén, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félórájában, írja az MTI. 

A Konzervatív Párt vezetője 2010 óta kormányozta Nagy-Britanniát, először koalícióban a liberális demokratákkal, majd konzervatív kormánya élén, a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián összesen 2256 napot töltött. Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján jelentette be lemondását.

A szerdai parlamenti vitát bevezető első, ceremoniális kérésre, hogy sorolja fel napi teendőit – ezt a kérést a szerdai ülések elején egy kormánypárti képviselő mindig előterjeszti –, Cameron a szokásos választ kissé megmásítva kijelentette: délelőtt kabinetbeli kollégáival és másokkal tárgyalt, délután pedig még egy teendője van, II. Erzsébet királynő felkeresése a Buckingham-palotában, utána viszont naptára „figyelemreméltóan üres”. 

Utolsó beszédében pedig fanyar brit humorral ironizált saját kudarcán. A mondatai értelmezéséhez tudni kell, hogy 2005-ben, a toryk frissen megválasztott vezetőjeként így gúnyolódott a Munkáspárt akkori miniszterelnökén, Tony Blairen: „A jövőről szeretnék beszélni. Egykor ő (Blair) volt a jövő.” Most, tizenegy évvel később pedig így búcsúzott:

Az utolsó dolog, amit mondani szeretnék, hogy rengeteg dolgot lehet elérni a politikában. Rengeteg dolgot meg lehet valósítani. És hogy végső soron a közszolgálat, a nemzeti érdek, ezek azok a dolgok, amikről (a politika) szól. Ha jobban belegondolnak, semmi sem lehetetlen. Végül is, ahogy egykor fogalmaztam, egykor én voltam a jövő.

Cameron parlamenti búcsúját a képviselők nevetéssel és tapssal fogadták.

Utódja Theresa May eddigi brit belügyminiszter lesz, aki Nagy-Britannia történetének második női miniszterelnökeként veszi át a kormányzást – róla ebben a portrécikkünkben írtunk bővebben.

A távozó kormányfő egyébként délután várhatóan tart még egy hosszabb búcsúbeszédet a miniszterelnöki rezidencia előtt is, ahol a főegerész, Larry macska ugyanakkor marad és tovább szolgálja Theresa Mayt. Egyik utolsó miniszterelnöki Facebook-posztjában CameronLarryvel is fotózkodott. (Guardian)

Rovatok