Index Vakbarát Hírportál

May időt kér a brexittárgyalások megkezdéséhez

2016. július 14., csütörtök 22:24 | aznap frissítve

Reméli, hogy pozitív tárgyalásokat tudnak majd folytatni az Európai Unióval , de időre van szüksége a felkészüléshez, mondta telefonon Theresa May új brit miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. May a megbeszélés során támogatásáról biztosította Julian King új brit uniós biztost, akit a múlt héten jelölt ki a posztra az elődje, a szerdán leköszönt David Cameron. Mayről   ebben a portrécikkünkben írtunk bővebben.

A brit vezető beszélt Barack Obama amerikai elnökkel is, hangsúlyozva, hogy Nagy-Britannia fenn akarja tartani a két ország különleges viszonyát és a brit partnerséget a hírszerzési adatok megosztásában. Obama üdvözölte az új brit kormányfőt, és ő is megerősítette elkötelezettségét a különleges kapcsolatok mellett.

Angela Merkel kancellár gratulált Maynek, és rögtön meg is hívta berlini hivatalába.Merkel és May telefonbeszélgetésükön a német kancellár szóvivőjének közleménye szerint egyetértettek abban, hogy a két ország sok próbát kiállt barátságának szellemében kell folytatni az együttműködést minden területen, így az uniós kilépési tárgyalásokon is.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter viszont felelős politizálásra szólította Boris Johnsont, aki mindenki meglepetésére, és többek, például Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter megrökönyödésére lett az új brit külügyminiszter.

Boris Johnson arról beszélt, hogy a brexit ellenére Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában. Szerinte hatalmas különbség van az EU-ból való kilépés és az Európával ápolt kapcsolatok között, ezek szerinte éppen erősödni fognak, írja az MTI.

Összeállt közben Theresa May új kormánya is, többek között:

Rovatok