Index Vakbarát Hírportál

Hollande: A nemzeti ünnepünkön mértek ránk csapást

2016. július 15., péntek 04:23 | aznap frissítve

A nizzai támadás után három hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot, és növelik az utcákra küldött biztonsági erők létszámát, jelentette be François Hollande francia elnök, aki terrortámadásnak nevezte a történteket. Azt mondta, hogy legalább 77-en – azóta Bernard Cazeneuve belügyminiszter már 80 halottról beszélt –, köztük gyerekek is meghaltak Nizzában, amikor egy férfi teherautóval az ünneplő tömegbe hajtott a parti sétányon.

A Párizsban november 13-án elkövetett, összehangolt terrortámadásokban 130-an haltak meg, utána vezettek be rendkívüli állapotot, amiről Hollande éppen csütörtökön napközben jelentette be, hogy ezt július 26-án feloldanák. Ehelyett azonban több katonát küldenének az utcákra, a tartalékosokat is bevethetik, és a határok védelmét is megerősítik.

Franciaországra a nemzeti ünnepén mértek csapást, azon, ami a szabadság szimbóluma

– mondta péntek hajnalban a franciákhoz intézett beszédében.

Az elnök arról is beszélt, hogy az egész ország az iszlamista terror fenyegetése alatt áll, és hogy mindent meg kell tenniük, hogy szembeszálljanak a terrorizmussal, éppen ezért nagyobb erővel avatkozna be Irakban és Szíriában.

Pénteken délelőtt ül össze a védelmi tanács, ezen áttekintik az eddig meghozott lépéseket, és a további teendőket. Utána pedig Hollande is a helyszínre megy Nizzába.

Franciaországot súlyos tragédia érte. De Franciaország erős, és mindig az marad

– mondta.

Rovatok