Index Vakbarát Hírportál

84-en haltak meg a nizzai terrortámadásban

2016. július 14., csütörtök 23:30 | hét éve frissítve

A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra érkezett tömegbe hajtott csütörtökön késő este egy teherautó Nizzában a parti sétányon. A francia belügyminisztérium péntek reggeli adatai szerint legalább 84 áldozata van a támadásnak. 

Több mint 50-en megsérültek, 120-an kerültek sokkos állapotba, a Le Figaro szerint 18 ember állapota életveszélyes, 31-en súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. Christian Estrosi, Nizza polgármestere a helyi médiának délelőtt azt mondta: körülbelül 10 gyerek van a halálos áldozatok közt. A Nice-Matin szerint 54 gyerek van a kórházba kerültek között. A Le Figaro úgy tudja, hogy egy rendőri vezető is meghalt a támadásban. 

Egy magyar sérült

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud, aki telefonon hívta fel a székesfehérvári édesanyját, és most a szállásán várja a segítséget. A francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást. 

Az áldozatok nemzetiségéről annyit tudni, hogy húsz belga halott és sebesült lehet, legalábbis az RTBF belga közszolgálati televízió szerint ennyien nem lépnek kapcsolatba ország hatóságaival. Az ABC amerikai hírtelevízió értesülései szerint két amerikai - apja és fia - vesztette életét a terrortámadásban, illetve egy ukrán és egy orosz állampolgár haláláról tájékoztatott a kijevi és a moszkvai külügyminisztérium. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a magyar nagykövetség mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van. A 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon pedig várják a kérdéseket, bejelentéseket. (MTI)

Tunéziai származású férfi vezette a teherautót

Az AFP helyszíni tudósítója szerint a fehér teherautó teljes sebességgel hajtott a tömegbe, és közel két kilométeren át cikkcakkban ment az emberek között. Egy szemtanú a telefonjával rögzítette, ahogy belehajt a tömegbe a teherautó.

A rendőrség bejelentette, hogy a sofőrt lelőtték. Az AP-nek egy szemtanú azt mondta, hogy a férfi még vezetés közben rálőtt a menekülő emberekre, mielőtt a rendőrök megállították. A teherautó szélvédőjén több lövésnyomot is látni. 

A rendőrség később azonosította a támadót: az a 31 éves, tunéziai származású férfi, akinek a személyijét megtalálták a helyszínen. Az iTélé szerint a személyiben szereplő férfi ismert volt a hatóságok előtt, de csak kisebb bűncselekmények elkövetése miatt, a titkosszolgálatok látókörébe nem került korábban. Itt olvasható cikkünk az elkövetőről.

A belügyminisztérium egyelőre vizsgálja, hogy lehettek-e a sofőrnek társai, akik esetleg szökésben vannak. A Le Figaro szerint reggelre arra jutottak a nyomozók, hogy a teherautóban egyedül volt a támadó. A teherautóban fegyvereket, robbanószereket és gránátokat találtak. Az AFP értesülése szerint néhány nappal ezelőtt bérelte ki a teherautót a támadó.

A környéket lezárták a Masséna tér körül. A hatóságok azt kérték, hogy mindenki maradjon otthon, mert rendőri akció van folyamatban. A helyszín felett helikopterek köröznek.

Mouvement de panique !! #Nice pic.twitter.com/RgXar3fWZs

— HARP DETECTIVES (@harp_detectives) July 14, 2016

Mindenki menekült

A TF1 szerint százezer ember is kimehetett megnézni a tűzijátékot. A Twitterre kikerült videókon és képeken látni lehet, ahogy sokan pánikszerűen menekülnek. Más felvételeken a földön fekvő sérülteket és halottakat látni. Több mint százan a tengerbe menekültek a teherautó elől. A szemtanúk beszámolóit bővebben itt olvashatja el>>>

A Nice-Matin szerint a helyi taxisok is segítettek kimenekíteni a sétányról az embereket, és a közelben lakók is beengedték a menekülőket. Az egyik hotel előterét rögtönzött kórházzá alakították át.

A Facebook aktiválta a Safety Check funkciót a közelben tartózkodók telefonjain – ezzel bárki egy gombnyomással jelezheti az ismerőseinek, hogy biztonságban van.

A francia rendőrség közben arra kérte a szemtanúkat, hogy ne posztoljanak sokkoló fotókat és videókat a helyszínről a közösségi médiába.

Hollande: Terrortámadás volt

François Hollande Avignonból visszatért Párizsba, ahol válságtanácskozást tartottak. A francia elnök terrortámadásnak minősítette a Nizzában történteket. (Nyilatkozatáról bővebben itt olvashat.)

A Párizsban november 13-án elkövetett, összehangolt terrortámadásokban 130-an haltak meg, utána vezettek be rendkívüli állapotot, amiről Hollande éppen csütörtökön napközben jelentette be, hogy ezt július 26-án feloldanák.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter már éjszaka Nizzába érkezett. Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitterre írta ki, hogy a párizsiak nevében együttérez a nizzaiakkal.

Franciaországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek szombatra, vasárnapra és hétfőre.

Barack Obama amerikai elnök közleményben ítélte el „a szörnyű terrorcselekménynek tűnő" támadást. A világ vezetőit sokkolta az eset, és barbár és gyáva terrortámadásról beszéltek. Itt olvashatja a reakciókat.

Nyomoz az ügyészség

A párizsi ügyészség terrorellenes részlege vezeti a nyomozást az ügyben. A parti sétányt pénteken még biztosan nem nyitják meg a  forgalom előtt, és egyelőre nagyobb tömegrendezvényt sem lehet tartani Nizzában.

A Le Figaro szerint a közösségi médiában az IS-hez közelinek tartott Twitter-fiókon ünnepelték a támadást. Hivatalosan viszont egyetlen szervezet sem vállalta a támadás elkövetését. A francia terrorelhárítás (DGSI) vezetője, Patrick Calvar május végén arról beszélt, hogy attól tart, az Iszlám Állam robbanószerekkel megpakolt járművekkel tervezhet támadásokat, írja a Le Figaro.

Brit kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a Guardian azt írja, az ilyen típusú támadás a dzsihádistákra jellemző, az al-Kaida propagandaanyagaiban évekkel ezelőtt szerepelt már mint hatékony terrortámadási módszer.

A nizzai támadással párhuzamosan szárnyra kapott az a hír, hogy túszokat is ejtettek a városban, de ezt a belügyminisztérium cáfolta. Azt is jelezték, hogy az Eiffel-torony közelében a magasba szálló füst egy tűzijátékokat szállító és véletlenül kigyulladt teherautótól származik, nem történt támadás Párizsban.

A július 2-án elrajtolt Tour de France kerékpáros körversenyt nem állítják le a történtek miatt.

Borítókép: Eric Gaillard / Reuters.

Rovatok