Index Vakbarát Hírportál

Úgy repültek a testek, mintha tekebábuk lettek volna

2016. július 15., péntek 05:37

A teherautó cikcakkban jött az úton. Berohantunk egy hotelbe, és sok másik emberrel együtt a vécében bújtunk el

– mondta egy nő, aki ott volt a parti sétányon, amikor csütörtökön későn este egy fehér teherautó hajtott a nemzeti ünnep és a tűzijáték alkalmából összegyűlt tömegbe Nizzában. A François Hollande francia elnök által terrorcselekménynek minősített támadásban legalább 84-en meghaltak, sokan megsérültek. A nizzai térség vezetője, Christian Estrosia szerint ez a legborzasztóbb szerencsétlenség, ami a régióban a modern történelem során történt.

Több mint százan a tengerbe menekültek. A Hotel Negresco előcsarnokát rögtönzött kórházzá alakították át, sérültek feküdtek matracokon, a nyomozók szemtanúkat hallgattak ki. A különböző lapoknak nyilatkozó túlélők elborzadva emlékeztek vissza a történtekre.

Minél több embert akart elgázolni

A támadásról az elsők között beszámoló Nice-Matin újságírója megírta, hogy az ünnepi tűzijáték után nagyrészt egyszerre indultak el a nézők, a tömegben sokan tömörültek egymásnak. Zajt hallott, nem sokkal később pedig elképesztő sebességgel érkezett a teherautó, ami közben ide-oda kanyarodott, láthatóan azért, hogy a lehető legtöbb embert gázolja el.

„Úgy repültek félre az útjába kerülő emberek testei, mintha tekebábuk lettek volna" – mondta. Körülötte kitört a pánik, az emberek futottak, sikoltottak, sírva fakadtak. Abban a pillanatban fogta fel ő maga is, mi történik, és elkezdett mindenki mással együtt futni.

Még soha nem rémültem meg ennyire

Egy 21 éves ausztrál lány, Katie Baronie Shaw az Associated Pressnek azt mesélte, hogy egy barátjával a tűzijáték után épp egy közeli bárba szerettek volna beülni, amikor leállt a zene, és lövéseket hallottak. A bárba menekültek, ahol a személyzet a terem hátuljába terelte őket. „Fogalmunk sem volt, mi történik. A fejünket behúzva rohantunk. Még soha életemben nem rémültem meg ennyire.” Egy másik ausztrál beszámolója alapján a támadás után sokan a tengerparti éttermekben zsúfolódtak össze.

Egy Maryam Violet nevű iráni újságíró, aki a szabadságát töltötte a városban, a Guardiannek arról számolt be, hogy amikor a teherautó a tömegbe hajtott, az emberek azt kezdték el kiabálni, „terrortámadás! terrortámadás!”, valamint hogy teljesen egyértelmű volt a tömeg számára is, hogy a teherautó szándékosan hajtott az emberek közé. Az újságíró szerint az áldozatok és sebesültek között több muzulmán is volt, az egyik családanyát például arabul siratták a hozzátartozói – azt mondták, mártírhalált halt.

Nem bírom abbahagyni a remegést

Egy másik szemtanú, Grace-Ann Morrow a tengerparti sétányon vészelte át az eseményeket:

Óriási pánik tört ki, mindenki futni kezdett. Fogalmunk sem volt, mi történik, teljes volt a káosz

– mondta a BBC-nek. Hasonlóról számolt be Ismail Khalidi amerikai–palesztin író is, aki szintén a közelben volt a támadás idején. A Guardiannek mesélt arról, hogy a rendőrök csak annyit mondtak az embereknek, hogy rohanjanak, de azt nem, hogy miért. „Sosem tapasztaltam még ekkora pánikot, a káosz, a hisztéria és a rémület ilyen magas fokát, valamint az információ teljes hiányát."

Egy londoni jogász, Harjit Sarang a Twitteren számolt be arról, hogy a gyerekeivel vészelte át az eseményeket. Halálra rémülve futottak át a tömegen egészen a szállodájukig. „Nem bírom abbahagyni a remegést. Utálom, hogy a fiaimnak át kellett ezt élniük. Miért vittem őket magammal? Miért tették ezt, és mi a francért történik ez az egész?” – fakadt ki a Twitteren.


Egy férfi a FraceTV Infónak elmondta, hogy amikor kitört a pánik, először biztonságba helyezte feleségét és gyerekeit egy fagyizóban, de aztán visszafordult, hogy megnézze, nem tud-e valakin segíteni. „Szörnyű látvány tárult elém. Összetört testek, rengeteg vér, nem volt már senki, akit meg lehetett volna menteni" – mondta.

Rovatok