Index Vakbarát Hírportál

Egyedül Erdogan járt jól a bukott puccskísérlettel

2016. július 16., szombat 11:12

Még jóval azelőtt, hogy egyértelművé vált volna a péntek esti törökországi katonai puccskísérlet bukása, már megindult egy összeesküvés-elmélet, miszerint valójában Recep Tayyip Erdogan elnök rendezhette meg az egészet, hogy hatalmát erősítse. 

Bár nagyon sok jel mutat arra, hogy nem így történt, arra pedig semmilyen bizonyíték nincs, hogy Erdogan állna a dolog mögött, a pletyka pont azért kaphatott szárnyra, mert a végkövetkezetetés mégis igaz: 

látszólag egyvalaki járt jól ezzel az egésszel, és az Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan ugyanis az utóbbi években azzal volt elfoglalva, hogy kicsináljon mindenkit, aki kicsit is veszélyes lehet uralmára, és ezt követően minden eddiginél jobban a saját kezében összpontosítsa a hatalmat. Nekiment a kormánykritikus médiának, a rendőrségnek és az ügyészségnek, és egyszer már megpróbálta lefejezni a hadsereget is, arra hivatkozva, hogy 2003-ban, egy évvel hatalomra jutása után meg akarták dönteni.

A hadsereg elleni bírósági ügy tavaly összeomlott, de az ellentétek megmaradtak. Az alkotmány szerint az ország szekuláris berendezkedését védő katonaság egyes körei ugyanis úgy vélik, Erdogan egyre inkább iszlamista irányba mozdítja el Törökországot, amit nem hagyhatnak.

Legény a gáton

Erdogan az utóbbi hónapokban azt is elég nyíltan hangoztatta, hogy az országra leselkedő veszélyek miatt csak ő tudja megvédeni a törököket. Az ország délkeleti részén néhány évnyi béke után gyakorlatilag kiújult a háború a kurdokkal, de a szomszédos Szíriában folyó konfliktus is keményen rányomja a bélyegét a török mindennapokra (igazából a kurd kérdés kiújulásának is ez az egyik okozója), az Iszlám Állam terrorszervezet is több támadást követett el az országban.

A helyzetért a rossz nyelvek szerint maga Erdogan is felelős, direkt szítja a konfliktusokat, hogy aztán ő kerülhessen a keménykezű megmentő képébe. Bírálói szerint így akarja megtámogatni fő projektjét is, azaz azt, hogy elnöki rendszert vezessenek be Törökországban. A volt miniszterelnök ezzel a lépéssel akarja teljesen bebetonozni magát a hatalomba, csakhogy ehhez egyelőre nem elég nagy a támogatottsága.

A mostani puccskísérlet viszont elég jó érv lehet számára arra, hogy előrelépjen e tekintetben.

Ezzel tehát Erdogan biztos, hogy valamivel közelebb került az elnöki rendszerhez, meg ahhoz, hogy leszámoljon legpotensebb ellenlábasaival. Azt azonban azért túlzás lenne feltételezni, hogy ő maga robbantotta ki a puccsot, még ha elsősorban ő profitált is belőle politikailag. 

Rovatok