Index Vakbarát Hírportál

Tengerészgyalogos volt, terrorellenes emlékérmet is kapott a Baton Rouge-i rendőrgyilkos

2016. július 18., hétfő 06:27

Öt évet szolgált a haditengerészetnél adathálózati szakértőként az a 29 éves férfi, aki vasárnap, a születésnapján három rendőrt lőtt le és ugyanannyit megsebesített Baton Rouge-ban. A Kansas Cityben élő Gavin Long 2005-től 2010-ig volt szolgálatban a seregben, 2008-ban Irakban is dolgozott 7 hónapig, kapott érte emlékérmet is, sőt, terrorellenes emlékérmet is szerzett, tudta meg a CNN. A CBS a Twitterén közölt képet a férfiről.

A CNN közben egy videót is mutatott a férfi és a rendőrök közti végső tűzpárbajról, igaz, a felvételen nem sok látszik.

A gyilkos 2011-ben elvált, és nem voltak gyerekei, közölte a CNN.

Az MTI összegyűjtötte a politikusi nyilatkozatokat az ügyről. Eszerint Barack Obama amerikai elnök beszédében az egységre szólított fel. "Megvannak az ellentéteink, és nem újak. Éppen ezért fontos most az, hogy mindenki azokra a szavakra és tettekre összpontosítson, amelyek egyesíteni tudják ezt az országot" - mondta. Hozzátette: "Nincs szükségünk indulatokat szító retorikára".

Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltségének várományosa a történtekkel kapcsolatban közölte: "Nem lehet igazolni az erőszakot, a gyűlöletet, a családjaink és közösségeink szolgálatában az életüket kockáztató nők és férfiak elleni támadásokat". Hangsúlyozta, hogy a vasárnapi támadás "mindannyiunk elleni támadás" volt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns a Twitteren reagált a történtekre. Kijelentette, az Egyesült Államok "totálisan megosztott", és úgy fogalmazott, hogy az ország ellenségei figyelnek, miközben az Egyesült Államok nem tűnik "okosnak" és "keménynek". Barack Obama beszédét bírálva közölte: az amerikai elnöknek "fogalma sincs" arról, hogy "az országunk megosztott, bűnügyi helyszínné vált, és ez csak rosszabb lesz".

A múlt héten a Baton Rouge-i rendőrség már három embert letartóztatott, miután kiderült, hogy lopott fegyverekkel helyi rendőrök meggyilkolására készültek. A városból komoly rendőrellenes indulatokat jelentettek (Obama elnök hangsúlyozta is nyilatkozatában, hogy a tettes nem egy szélesebb réteg akaratát képviselte).

A jogérzékenységére kényes Egyesült Államokat sorozatban rázzák meg a rendőri túlkapások, melyekre válaszul másfél hete Texasban orvlövészek öt rendőrt lőttek le egy, a rendőri túlkapások elleni tüntetésen.

Rovatok