Index Vakbarát Hírportál

Megint lelőttek három rendőrt az Egyesült Államokban

2016. július 17., vasárnap 17:48

Három rendőrt agyonlőtt, és hármat megsebesített egy fegyveres egy amerikai rendőrőrsön. - írja a BBC. A gyilkosságok a Louisiana állambeli Baton Rouge városánál, nem messze egy rendőrőrstől történtek. Egy ember értesítette arról a rendőröket, hogy egy gyanús személy sétál az Airline Highway-en gépkarabéllyal a vállán. Amikor a rendőrök kiérkeztek a megadott helyszínre, a férfi "mindenkire elkezdett lőni". Korábban szemtanúk azt nyilatkozták, hogy a lövöldözés már korábban is elkezdődött, méghozzá két helyi banda tagjai között, de a rendőrség magyar idő szerint 11 órára tisztázta, hogy magányos elkövetőről van szó.

Sőt, a tettest is azonosították, a Kansas Cityben lakó 29 éves Gavin Long személyében, aki  csupa feketében indult el rendőröket ölni. Az autópálya környékét robotok segítségével fésülték át, hátha a merénylő bombát is elrejtett valahová (nem rejtett).

Az áldozatok között van a helyettes rendőrkapitány; a három sérült rendőr közül az egyik állapota válságos, másik társáé stabil, a harmadik társuk sérülései pedig nem súlyosak.

Az amerikai politikusok egymás után ítélték el a gyilkosságot, Barack Obama például azt mondta:

semmi nem igazolja a rendvédelmi szervek elleni támadásokat, és az ilyen támadások  gyáva emberek cselekedetei

A támadók kiléte és motivációi sem ismertek, a rendőrgyilkosságot azonban a városi és az állami vezetők is a városban július elején történt rendőri atrocitással hozzák összefüggésbe.

Ahogy arról mi is írtunk, helyi rendőrök letepertek, lefogtak, majd agyonlőttek egy fekete férfit. A rendőrség azt állította, a férfinél fegyver volt, és eleve azért hívták ki őket, mert a 37 éves férfi fenyegetően lépett fel pisztolyával. Azonban ez a magyarázat nyilvánosságra került felvételek alapján szimpla hazugság, mivel a férfi már nem jelentett veszélyt, amikor lelőtték, hiszen már a földön feküdt, és egy rendőr a mellkasán térdelt, egy másik pedig közvetlen közelről fegyvert fogott rá.

A múlt héten a Baton Rouge-i rendőrség már három embert letartóztatott, miután kiderült, hogy lopott fegyverekkel helyi rendőrök meggyilkolására készültek. A városból komoly rendőrellenes indulatokat jelentettek (Obama elnök hangsúlyozta is nyilatkozatában, hogy a tettes nem egy szélesebb réteg akaratát képviselte).

A jogérzékenységére kényes Egyesült Államokat sorozatban rázzák meg a rendőri túlkapások, melyekre válaszul másfél hete Texasban orvlövészek öt rendőrt lőttek le egy, a rendőri túlkapások elleni tüntetésen.

Rovatok