Index Vakbarát Hírportál

Az EU és az USA is befenyítette Erdogant az agresszív tisztogatás miatt

2016. július 18., hétfő 11:29

Folyamatosan érkeznek az újabb és újabb hírek arról, hogy éppen hány embert és kiket tartóztattak le Törökországban. A ConflictNews gyűjtése szerint a legfrissebb, hétfő déli állás szerint az eddig őrizetbe vettek vagy a posztjukról eltávolítottak között van

Emellett a török alkotmánybíróság fegyelmi eljárást indított két tagja ellen a puccsal összefüggésben, és felfüggesztették a Fethullah Gülenhez kötődő bank működését. Ő az az Erdogan-ellenes emigráns hitszónok, akit a puccs megszervezésével vádol a török állam.

Médiajelentések szerint több magas rangú, a puccsban szervezőként résztvevő katonatiszt elmenekült az országból. Az állami média közben videókat közölt a gyanúsítottak előállításáról.

'Coup plotters' are being questioned at Ankara Police Headquarter's Counter-Terrorism Department pic.twitter.com/QFiDEfMQdu

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 2016. július 17.

Erdogan egyébként isteni ajándéknak nevezte a puccsot, amivel most végre kisöpörheti a "vírust" az államból.

Törökország azt is meglebegtette, hogy esetleg a halálbüntetést is visszaállítanák az elszámoltatás miatt. Merkel szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az az EU-s tagjelölti tárgyalások azonnali felfüggesztését jelentené. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője azt mondta, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerét és a jogállamiságot kell szem előtt tartani a puccskísérlet után. A gyors elszámoltatás az illetékes EU-biztosnak is feltűnt, erről itt írtunk bővebben.

Civil és rendőr a legtöbb áldozat

A török kormányfő közlése szerint 208 halottja van a puccsnak, ebből 145 civil, 60 rendőr, 3 katona.

A török kormány erre közölte, hogy a bűnösöket a fennálló jog keretein belül szankcionálják, emellett felszólították "a népet", hogy tartózkodjanak az olyan akcióktól, amik a puccsisták testi épségét veszélyeztetik. Erdogan ugyanakkor ismét úgy fogalmazott, hogy az utca embere a halálbüntetést akarja, "nekünk pedig figyelni kell erre, mert a népért dolgozunk". Hozzátette, hogy a parlamentnek a dolga ezt megtárgyalni.

Törökország már korábban kérte Gülen kiadatását Amerikától. Most erre az Egyesült Államok úgy reagált: bizonyítékokat várnak, nem vádakat. A törökök erre visszaszóltak, hogy csalódottak a válasz miatt, hiszen mi jobb bizonyíték kell, mint a puccs maga.

A viszontválasz John Kerry külügyminisztertől jött, aki a Washington Post szerint azt mondta, hogy a törökök NATO-tagsága is veszélybe kerülhet, és felszólította a kormányt a demokratikus jogelvek betartására. 

Rovatok