Index Vakbarát Hírportál

Erdogan előre eltervezhette a tisztogatást

2016. július 18., hétfő 10:21

A bírók és más hivatalnokok gyors "begyűjtése" az elfuserált török puccs után arra utal, hogy a kormánynak már volt egy listája a nevekkel, mondta Johannes Hahn, a csatlakozáspolitikáért - így lehet mondani, hogy a török ügyekért - felelős EU-biztos a Reuters közlése szerint.

A török hatóságok már vasárnap letartóztattak 3000 feltételezett puccsista katonát, a közlegénytől a legfelsőbb szintű parancsnokig, és ugyanennyi bírót és ügyészt. A puccskísérlet utáni gyors elszámoltatásról ide kattintva olvashat.

"Úgy tűnik, mint valami, amit elterveztek. A listák megvannak, ami azt jelzi, hogy ezek már kész voltak, és használni akarták őket egy bizonyos időpontban" - mondta.  "Nagyon aggódom, ez az, amitől féltünk."

Hogy a történtek jól jönnek Erdogan elnöknek a tisztogatásra, itt írtunk bővebben, itt pedig arról olvashat, hogy egyes elméletek szerint akár önpuccs is lehetett. Erdogan egyébként maga is isteni ajándéknak nevezte a puccskísérletet, mert ezzel meg tudja tisztítani az államot a "párhuzamos hatalomtól", azaz Fethullah Gülen Amerikába emigrált, Erdogan-ellenes hitszónok embereitől.

Rovatok