Index Vakbarát Hírportál

A hitetlenek meggyilkolásáról beszél egy videón a német vonaton vérengző afgán fiatal

2016. július 19., kedd 17:05 | aznap frissítve

A hétfő esti németországi támadás után nem volt egyértelmű, hogy egy mentális problémákkal küzdő fiatal, vagy egy terrorista követett-e el vérengzést egy Würzburg felé tartó vonaton. Most az Iszlám Állam (ISIS) közzétett egy videót, amin állítólag az a 17 éves afgán fiatal látható, aki baltával és késsel támadt az utasokra.

A videón egy fiú beszél pastu nyelven késsel a kezében. Azt mondja, hogy az Iszlám Állam katonája, és szent küldetésre indul. "Németországban hajtok végre támadást, hogy egy idő után eltűnjenek a hitetlenek, akik az országunkba jönnek, és nőket és gyermekeket gyilkolnak."

#ISIS #Amaq releases a video with yesterday Wurzburg terrorist.https://t.co/n9MguzNH4N

— Michał K. (@freeq533) 2016. július 19.

A fiú a videón arra szólít fel mindenkit, hogy aki nem tud  a Kalifátus területére utazni, az saját országában öljön meg "hitetleneket". 

Valószínűleg hiteles a videó

A videót az ISIS-hez közel álló Amaq hírügynökség tette közzé. Egyelőre nem lehet hitelt érdemlően eldönteni, hogy a felvételen valóban az a fiatal szerepel-e, aki a támadást végrehajtotta. Korábban ugyancsak az Amaq hírügynökség közölte, hogy a németországi támadást az Iszlám Állam egyik harcosa hajtotta végre. 

A német belügyminisztérium közleménye szerint a felvételt ismerik és vizsgálják a hatóságok. Előbb azonosítani kell a rajta szereplő embert, majd elemezni a kijelentéseit. Kedd este azonban Peter Altmaier német kancelláriaminiszter a ZDF köztévének azt mondta: bár a felvétel vizsgálata még nem ért véget, a hatóságok úgy vélik, hogy "minden valószínűség szerint eredeti".

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal szerint nem kételkednek a felvétel eredetiségében, de nem gondolják, hogy a támadónak közvetlen kapcsolatban kellett lennie az Iszlám Állammal. Ez nagyon nem lenne tipikus, mondta, és emlékeztetett arra, hogy az ISIS régóta törekszik arra, hogy propagandájával kineveljen a szervezettől függetlenül, de ideológiájának a hatása alatt tevékenykedő "magányos farkasokat".

Bosszút akart állni

 Erik Ohlenschlager, a bambergi ügyészség vezetője kedden az MTI szerint azt mondta: a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja. Búcsúlevele alapján bosszút akart állni a "hitetleneken" a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy meggyilkoljon ismeretleneket, és tudta, hogy nem éli túl az akciót.

A fiatal egy turistaként Németországban utazó hongkongi család 4 tagját támadta meg, majd menekülése közben két másik embert is megsebesített. A rendőrökre is rátámadt, akik lelőtték.

Egy rendőrségi szóvivő azt mondta: a vonatról egy utas a támadás közben hívta a rendőrséget. A rendőrség központjában rögzített felvételen is jól hallható, ahogy a támadó azt kiabálja: "Allahu akbar".

Lothar Köhler, a bajor tartományi bűnügyi hivatal bűnügyi igazgatója megemlítette azt is, hogy a ruháján az Iszlám Állam zászlajának motívumait idéző ábra volt. A holmijai között találtak egy jegyzetfüzetet, amelyben szintén a zászlóról volt egy rajz, valamint számos, pastu nyelven írt szöveg. Az egyikben azt kérte: "imádkozzatok értem, hogy bosszút tudjak állni ezeken a hitetleneken és imádkozzatok értem, hogy a mennyországba kerüljek".

Tavaly nyáron érkezett

Köhler szerint a támadó magatartása a barátja halálhíre után megváltozott, nagyon sokat kezdett telefonálni, de egyelőre nem tudják, hogy kivel beszélt, mert a mobiltelefonját jóval a támadás után találták meg, és még nem tudták megvizsgálni.

Köhler kijavította a korábban közölt információt: a támadó nem két éve, hanem tavaly június 30-án érkezett Németországba, decemberben nyújtott be menedékjog iránti kérelmet és az idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó ochsenfurti otthonban helyezték el, és két hete nevelőszülőkhöz költöztették.

A fiú aktív volt a közösségi portálokon, de bűnügyi szempontból feltűnő dolgot sokáig nem tett, csak a támadás előtt 24 órával tett ki egy bejegyzést az "iszlám ellenségeiről".

Rovatok