Index Vakbarát Hírportál

Erdogan magángépe utasszállítónak álcázta magát, a puccsisták ezért nem lőhették le

2016. július 21., csütörtök 19:04

A múlt heti török puccskísérlet számtalan rejtélye közül az egyik legérthetetlenebbre derülhetett fény: arra, hogy a dél-törökországi nyaralásából Isztambulba visszatérő Erdogan török elnök gépét miért nem lőtték le a puccsisták. Nem sokkal az események után ugyanis egy, a Reutersnek nyilatkozó katonatiszt azt állította, a török elnök gépét és az azt kísérő két vadászgépet legalább két, vélhetően a lázadókhoz tartozó F16-os vadászgép befogta. Hogy miért nem lőtték le, azt azonban rejtélynek minősítette.

David Cenciotti, egy olasz repülési szakértő egy blogbejegyzésében magyarázza el, mi történhetett valójában. Az Independent által ismertetett cikk szerint a következő történt:

Ez már a második rejtélyes megmenekülése volt a török elnöknek, pár órával korábban ugyanis épp hogy csak meg tudott lógni a hoteljéből, amit a lázadók háromnegyed órával később szétlőttek. Arra a menekülésre is van egy érdekes elmélet: az iráni hírügynökség szerint a térségben lévő orosz katonák dekódolták a puccsisták rádióüzeneteit, és ők figyelmeztették Erdogant.

Rovatok