Index Vakbarát Hírportál

Hatvan szíriai civilt bombázhatott le az amerikai légierő

2016. július 22., péntek 07:19

Szíriában legalább 56 ember, köztük 11 gyerek halt meg egy keddi amerikai bombázás során. A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja nevű, amúgy nem Amerika-ellenes szervezet csütörtökön publikált értesülései alapján a koalíciós légierő az Iszlám Állam állásait bombázta a Szíriai Demokratikus Erők nevű koalíció által ostromolt észak-szíriai Manbídzs városának egyik negyedében, egy másik negyedben pedig szintén amerikai bombázásban 10 ember - ebből 4 gyerek - vesztette életét. 

A térség hadműveleteiért felelős Központi Parancsnokság (Central Command) nem erősítette meg a hírt, csak annyit reagált, hogy "ki kell vizsgálnia az állításokat".

A civil áldozatok nagy száma valószínűleg annak köszönhető, hogy a Manbídzsot védő iszlamisták élő pajzsként használják a városban összezsúfolódott negyedmillió embert; az al-Dzsazírának nyilatkozó egyik helyi vezető azt mondta:

Ma [csütörtökön] Tokhar negyed lakói szörnyű mészárlásra ébredtek. A halottak száma eléri a 212-őt, és egyre csak nő.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának összesítése szerint május óta már 167 civil -ebből 44 gyerek, 17 nő - vesztette életét a koalíciós bombázásokban. A Manbídzsért folytatott harcok során rendszeresek az emberi jogok megsértése, június végén az IS harcosai például 1000 kurdot raboltak el

Rovatok