Index Vakbarát Hírportál

Így védik meg a fákat a szentjánosbogarak Mexikóban

2016. július 27., szerda 19:57

Szentjánosbogarak segítenek a helyieknek megvédeni a fenyőket a Nanacamilpa nevű mexikói településen, írja a Guardian.  A Mexikóvárostól nem messze fekvő település, sok másikhoz hasonlóan a mezőgazdasági árak mélyrepülése miatt évekig kénytelen volt fakivágásból élni, azonban 1990-ben úgy döntöttek, megpróbálnak turizmusból élni.

Így jött létre többek között a Piedra Canteada park is, azonban a sikerre 2011-ig várni kellett. Ekkor jöttek rá a közösség tagjai, hogy a nyáron felbukkanó többmillió szentjánosbogár talán nagyobb turistaattrakciónak számítana, ami be is jött. Az idei rajzásra már hetekkel korábban elkeltek a helyek, az attrakció pedig különösen népszerű kisgyerekes családok és a romantikára vágyó párok körében. A helyiek egyébként megpróbálják kordában tartani a látogatószámot, hétvégente legfeljebb 250 embert engednek a területre, hogy az erdő fenntartható maradjon.

A helyiek továbbra is vágnak ki fákat, de csak szabályozott körülmények között és újabb fák ültetését is tervezik. Emellett megpróbálják a gyom- és rovarirtók használatát is mellőzni, hiszen az rossz hatással lehetne a szentjánosbogarakra. 

A területek 1998 óta van egy fűrészmalom is, mivel a feldarabolt fa drágább mint a rönkök. Itt dolgozik az itt lakók nagy része, hogy a három nyári hónapon kívül is legyen keresete, de kijelenthető, hogy a fő bevételi forrásuk már a szentjánosbogarakból van. 

Hasonló jelenségért egyébként nem kell ennyire messze mennünk, hiszen Magyarországon is számos helyen látható a szentjánosbogarak rajzása, ezek közé tartozik az Alcsúti Arborétum is, ahol tavaly mi is jártunk.

Rovatok