Index Vakbarát Hírportál

Pár hónap alatt lett szélsőséges a pap torkát átvágó fiú

2016. július 27., szerda 11:43

Egyre több információ érkezik arról a 19 éves fiatalról, aki társával kedden Franciaországban túszokat ejtett egy templomban, hogy aztán elvágják a pap torkát. Mindkettejüket lelőtték a rendőrök. Társát még nem azonosították.

A Guardian összeszedte a francia lapok cikkeit. Eszerint a 19 éves Adel Kermiche családja folyamatosan küzdött, hogy a fiú ne csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A fiatal gyorsan radikalizálódott, és a végén már fenyegetett is azzal, hogy templomra támad.

Az iskolatársai könnyen befolyásolhatónak nevezték, bohónak, akinek a tanulás nem volt fontos. Amikor a támadás híréről hallottak, nem csodálkoztak, hogy Kermiche benne volt. "Folyamatosan erről beszélt. a Koránról, Mekkáról" - mondták a helyi RTL-nek.

Kermiche-t 2015 márciusában állította meg a német rendőrség, és vádolta meg azzal, hogy éppen Szíriába utazik. Visszaküldték Franciaországba, ahol feltételes szabadlábra helyezték arra az időre, amíg várt a tárgyalásra. Két hónappal később Törökországon keresztül akart Szíriába utazni, akkor is elkapták és visszaküldték. Idén márciusban engedték szabadon. Elektronikus nyomkövetőt kellett hordania, és csak napi négy órára mehetett utcára. Ekkor történt a támadás. 

A Le Monde szerint a fiú hat éves korától pszichés gondokkal küzdött, és rendszeresen kezelték. A bíróságon azt mondta, megbánta, hogy Szíriába akart menni. "Vissza akarom kapni az életem, látni akarom a barátaimat, házasodni akarok" - mondta a meghallgatásán. 

A bírót meggyőzte, de az ügyészt nem, ő el is mondta, hogy a fiú szerinte nagy eséllyel megint megpróbálja azt, amit addig kétszer.

Tribune de Genève cikke szerint Kermiche a 2015 januári Charlie Hebdo merényletek hatására radikalizálódott és akart Szíriába menni. Titokzatoskodni kezdett, mecsetbe járni, és rendszeresen kioktatta a vallást nem gyakorló rokonait.

Erősítés Belgiumban

Belgiumban szerdán elrendelték a vallási célú épületek védelmének megerősítését.

A belgiumi zsinagógák védelmét már korábban megerősítették, miután 2014-ben merényletet követtek el a brüsszeli zsidó múzeumnál.

A terrorkészültség továbbra is hármas, azaz "súlyos", azaz a merénylet veszélye "lehetséges és valószínű".

A NouvelObs cikke szerint a szíriai próbálkozásai után a helyi mecsetben megkérték, hogy ne vegyen részt az imákon, de a fiú nem engedelmeskedett. A fiút a lapnak butának írták le, aki soha nem volt sikeres semmiben. A  Le Parisien nek úgy nyilatkoztak róla, hogy mindenki tudta, hogy a fiú egy ketyegő időzített bomba. Egy szomszédja a  Le Figar ónak azt mondta, őrült volt a fiú, magában beszélt. 

A Daily Mail brit bulvárlap azt írta, az egyik túszul ejtett apáca, Danielle nővér szerint azt mondták neki, hogy "ti keresztények öltök meg minket". A lap úgy tudja, Kermiche egy ismert francia dzsihádista, Maxime Hauchard barátja volt. Hauchard több kivégzős iszlamista videón feltűnt. Mindez felveti a lehetőségét, hogy Hauchard inspirálta őt, hogy végrehajtsa a keddi támadást. 

Kermiche három testvér közül a középső volt. A szülei Algériából költöztek Franciaországba. Az anyja professzor, nyilatkozott is egy genfi újságnak 2015 májusában, miután elkapták a fiát. Arról beszélt, hogyan próbálja a fiát távol tartani a dzsihadisták karmaitól. "Azt mondta, a muszlimok nem tudják békében gyakorolni a vallásukat Franciaországban. Olyan szavakkal beszélt, amik nem voltak jellemzőek rá" - nyilatkozta az anya. "Tudni akarom, ki zavarta össze a fiamat. Nem tudom, hova forduljunk segítségért" - mondta. A Daily Mail szerint az anya azt mondta, a fia egykor sportőrült tini volt, aki Simpsonst nézett és Rihannát hallgatott.

Rovatok