Index Vakbarát Hírportál

Aleppóban két hét múlva elfogy az élelem, két hónap múlva a gyógyszer

2016. július 28., csütörtök 19:29 | aznap frissítve

Független és pártatlan humanitárius segítségre van azonnal szükség, hogy enyhíteni lehessen több ezer aleppói sorsán, akiknek hamarosan elfogy az élelmük, és a gyógyszerkészleteik is hamarosan kimerülnek - közölte az Amnesty International. Öt helyi civil szervezet is megerősítette nekik, hogy két hét múlva nem lesz élelem a városban.

Csütörtökön arról számoltunk be, hogy készülődik a végső roham Aleppó ellen. Az Amnesty szerint az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy egy olyan humanitárius művelet koordinálásába kezdtek, ami biztonságos folyosót kínál a civileknek és a fegyvereseknek egyaránt, akik ha leteszik a fegyvert és elhagyják Aleppót, akkor ételt és elsősegélyt kaphatnak a városon kívül. Ennek ellenére sokan szkeptikusak a szír kormány ígéreteivel kapcsolatban, és a megtorlástól való félelmükben inkább a városban maradnak. 

Elfogy az élelem

„Az éhezést fegyverként fordították ellenük és szándékosan elviselhetetlen szenvedést okoztak az ellenzéki erők uralta területeken élőknek.” - mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

„Biztonságos menekülési útvonalat garantálni azoknak, akik elmenekülnének Aleppóból, ez nem fogja megakadályozni a humanitárius válságot. Nem helyettesíti a független és mindenki számára egyenlő humanitárius segítséget azok számára, akik a város ostrom alatt vagy ellenzéki erők irányította részein maradnak, főleg, hogy sokan közülük nem hisznek a kormány ígéreteinek” - folytatta.

Az ENSZ humanitárius vezetője, Stephen O'Brien szintén figyelmeztetett, hogy augusztus közepére elfogy az élelem a városban, ami 200-300 ezer életét veszélyezteti.

A szír kormányerők családi házak, kórházak és egyéb egészségügyi intézmények elleni támadásai felerősödtek az elmúlt napokban Aleppóban és környékén.

Az Amnesty International beszélt helyi lakosokkal, tíz orvossal és számos civil szervezettel Szíriában és Törökországban. A beszámolók alapján az elmúlt 20 nap igen elkeserítő képe rajzolódott ki.

Ha lehet a könyörtelen légicsapásoknak és ágyúzásoknak köszönhetően még rosszabb a helyzet a városban, mint korábban. Helyiek és orvosok mesélték az Amnesty Internationalnek, hogy a városban – elsősorban al-Shaar és al-Fardous környékén – az elmúlt 10 napban minden nap bombáztak.

Hét kórházat és egészségügyi intézményt ért légicsapás 10 nap alatt a helyi orvosok szerint. Már csak három olyan kórház működik a városban, amely sürgősségi ellátást tud nyújtani a sebesültek számára.

Bajban az egészségügy is

Egy szír orvos, aki Törökországból kíséri figyelemmel az eseményeket figyelmeztetett, hogy az egészségügyi készletek is hamarosan elfogynak. „Maximum két hónap, amíg az egészségügyi készletek kitartanak, ha a támadások ezzel az intenzitással folytatódnak tovább. A sebesültek egy része haldoklik, mert nincs elég gyógyszer és nincsenek működő kórházak.” - mondta.

Orvosok, humanitárius munkások és helyi civilek elmondták, hogy a leghalálosabb csapások a város legsűrűbben lakott részeit érik, azokat, amik távol vannak a fronttól és a katonai objektumoktól.

A nemzetközi humanitárius jog tiltja, hogy civileket és létesítményeiket támadják, vagyis többek között kórházakat és egészségügyi létesítményeket, és hogy a civil lakosságot éheztessék - írja az Amnesty közleménye.

Rovatok