Index Vakbarát Hírportál

Nyomkövetőt a muszlimokra: iszlamofób ötletek a nagyvilágból

2016. július 28., csütörtök 23:50

Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, Trump támogatója szerint az amerikai hatóságoknak minden muszlimra jeladó karperecet kellene tenniük, aki rajta van az amerikai terrorista-megfigyelési listán. Giuliani szerint ez remek ötlet lenne. Franciaországban a jelmegfigyelő azonban éppen a héten vallott súlyos kudarcot. A normandiai terroristának, aki a Rouen-i templomban megölte az idős papot, a francia törvények szerint hasonló jeladót kellett viselnie, miután 10 hónapot töltött letartóztatásban, amiért megkísérelt Szíriába utazni az Iszlám Államhoz. A támadó abban a napi négy órában követte el a támadást, amikor engedélye volt az otthona elhagyására.

Amerikában Franciaországnál sokkal több embert figyelnek meg a hatóságok terrorizmusgyanú miatt, ott a lazább kritériumok miatt jóval könnyebben fel lehet kerülni a listára.

Dániában eközben a második legerősebb párt, a bevándorlásellenes Dán Néppárt helyettes vezetője azt akarja, hogy egyetlen muszlim menedékkérőt se engedjenek be az országba. Soeren Espersen akár a következő hat évre megtagadná minden muszlimnak a bevándorlást Dániába. Javaslata nagy felháborodást váltott ki a többi pártnál, szerintük az az összes muzulmánt összemossa az iszlamista szélsőségesekkel.

Rovatok