Index Vakbarát Hírportál

A NATO indulhat is vissza Afganisztánba: az ország egyharmada elveszett

2016. július 29., péntek 10:28

Akár el is kezdhetnek készülődni a visszatérésre az Afganisztánból másfél éve kivonult NATO-csapatok; 

mostanra ugyanis a kabuli kormány elveszítette az ország egyharmadát a tálibokkal szembeni harcban.

Az amerikai szenátus illetékes felügyeleti szervének (SIGAR) pénteken közzétett jelentése megállapítja, hogy míg január végén az ország 407 körzetének 70,5 százaléka volt a kabuli vezetés fennhatósága alatt, addig ez az arány május végére 65,6 százalékra csökkent. Azaz már csak 268 körzetet ellenőriz a kormány, ráadásul 36 körzetben dúl erőszak vagy érvényesül a szélsőségesek befolyása, míg a többi körzet a besorolás alapján "veszélyben" van.

A jelentés májusig dolgozza fel az adatokat, így nem tudni, milyen hatással van a tálib előretörésre az, hogy májusban egy amerikai dróntámadás végzett Aktár Mohamed Manszúr sejkkel, a tálibok vezetőjével.

Az országba visszatért a polgárháború: tavaly nagyjából hétezer afgán rendőr és katona vesztette életét, további 14 ezer pedig megsebesült a tálibokkal vívott harcokban, és bár idei összesítések értelemszerűen még nem készültek, borítékolható, hogy ezek az adatok romlottak. Az sem véletlen, hogy Szíria után Afganisztánból érkezik a legtöbb menekült: az ENSZ ezen a héten közzétett beszámolója szerint január és június között

a civilek közül 5166 halottat vagy sérültet követeltek a harcok, és minden harmadik áldozat gyerek volt.

Az áldozatok valódi száma azonban ennél is nagyobb lehet, mivel a világszervezet igen szigorú módszertannal dolgozik, minden áldozatot három, egymástól független forrásnak kell megerősítenie. 

(MTI)

Rovatok