Index Vakbarát Hírportál

Erdogan megkegyelmez az őt sértegetőknek

2016. július 29., péntek 23:00

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy visszavon minden pert, amelyet azok ellen indított, akik szerinte megsértették őt. Ez kétezer embert, köztük a véleményüknek a közösségi médiában hangot adókat jelenti. A váratlan bejelentést az államfő Ankarában, egy péntek esti rendezvényen tette, amelyen az ellene elkövetett, de meghiúsult puccskísérlet áldozatairól emlékeztek meg.

Kérdés, hogy mi okozhatta az enyhülést az előszeretettel pereskedő és a kritikusaival általában nem finomkodó Erdoğannál. Az egyik lehetőség, hogy ezzel a gesztussal akar egységet kovácsolni a puccskísérlet által megrázott török társadalomban. A másik, hogy éppen a puccs leverése utáni politikai megtorlások nyugati kritikáit akarja elhallgattatni.

Az elnök ugyanis sok nyugati kritikát kapott, amelyek szerint a puccs után bevetett szükségállapotot és az Emberi Jogok Európai Egyezményének felfüggesztését arra használja fel, hogy a puccs farvizén elhallgattassa azokat az országon belüli kritikusait is, akiknek magához a puccshoz semmi közük nem volt.

Ugyanakkor Erdoğan ugyanezen a rendezvényen keményen kiosztotta a nyugatot: visszautasította a kritikákat, azt mondta, foglalkozzon mindenki inkább a saját dolgával, és kijelentette, hogy Törökországnak nem lehetnek olyan barátai, akik a puccsot szó nélkül hagyják, de a lázadókat sorsa miatt aggódnak. 

Rovatok