Index Vakbarát Hírportál

Külön árulók temetőjét tartanak fenn a török puccsistáknak

2016. július 29., péntek 21:11

Sírkő nélküli lyukakba temetnék a lázadókat Isztambul egy használaton kívüli külterületén, és minden vallási szertartást is megtagadtak tőlük. Kadir Topbas, Isztambul polgármestere nevezte el a területet Árulók Temetőjének, amelyet kifejezetten a két héttel ezelőtti, meghiúsult puccskísérletben résztvevő katonáknak hoztak létre.

A hatalmát megőrző Erdogan elnök sok kritikát kapott nyugatról, amiért kőkeményen lecsapott a lázadókra. Sőt, a vádak szerint a szükségállapotot és Emberi Jogok Európai Egyezményénekfelfüggesztését arra használja, hogy a puccs farvizén olyan ellenzéki vagy csak egyszerűen a kormányzásával szemben kritikus törököket is kiiktasson, akiknek magához a puccshoz semmi közük nem volt. Törökországban ugyanakkor sokan támogatták a határozott fellépést.

A megszégyenítő temetések viszont már a helyiek között is nagyobb zúgolódást szültek, ezért a polgármester el is távolíttatta az Árulók Temetője feliratot a temetőről, bár az egyelőre nem világos, hogy maga a temetési gyakorlat változik-e bármiben. Többen tiltakoznak a szertartás nélküli temetés ellen is. Mehmet Gormez helyi vallási vezető szerint az árulótemető fenntartása csak arra jó, hogy a halottak hozzátartozóinak okozzon fájdalmat.

Rovatok