Index Vakbarát Hírportál

A török kormány meg is öletheti az Amerikában élő Gülent

2016. augusztus 6., szombat 19:26

Az élete is veszélyben lehet a török kormány elsőszámú ellenségének, Fethullah Gülennek az élete – állítják az amerikai emigrációban élő hitszónok ügyvédei.

A török hatóságok évek óta üldözik a mérsékelt iszlámot képviselő Gülen mozgalmát és alapítványokból, oktatási intézményekből álló hálózatát, a július 15-i puccskísérlet után pedig őt nevezték meg elsőszámú felelősnek. Állításuk szerint a puccs mögött álló tábornokok a Gülen által inspirált vallási-politikai mozgalom, az Izmet tagjai voltak, az Erdogan rendszerének megdöntésére irányuló, néhány órán belül elbukó puccskísérletért valójában a hosszú ideje Amerikában élő hitszónok a felelős.

Hiába kérte azonban Ankara Washingtontól Gülen kiadatását, ezt az Egyesült Államok pénteken megtagadta, mondván, nem kaptak a törököktől a gyanút megalapozó bizonyítékot. Erdoğan többször utalt már arra a Törökországban általános véleményre, hogy a puccskísérlet mögött valójában az Egyesült Államok állt.

Évekkel ezelőtt egyébként – feltehetően szintén hivatalos török jelzés alapján – az amerikai titkosszolgálatok is vizsgálták Gülen esetleges terrorista kapcsolatait, de miután semmilyen erre utaló jelet sem találtak, megszüntették a megfigyelést. Ugyanez történt a több országban működő gülenista iskolahálózattal: ezt is vizsgálták, de itt sem volt semmi gyanús. (Törökország most Magyarországnál is jelezte, hogy zárjuk be terrorgyanú miatt a szintén az Izmethez kapcsolt budapesti Orchidea kéttannyelvű nemzetközi iskolát – ebbe a magyar hatóságok bele is álltak, és a török kérés alapján megvizsgálják a terrorgyanút az iskolában.)

Fethullah Gülen jogászai a megtagadott kiadatási kérelem után most attól tartanak, hogy több, akár három-négy titkosszolgálat is dolgozhat a milliárdos ellen. Szerintük nem is csak törökök, de amerikaiak is, újra, vagy még mindig.

Amikor most a Washington Post újságírói rákérdeztek, Gülen ügyvédei azt állították, hogy szerintük még a hitszónok élete is veszélyben lehet. Mint mondják, attól tartanak, hogy a török kormány akár meg is öletheti őt. Emiatt azt is elképzelhetőnek tartják, hogy védelmet kérnek részére az Egyesült Államok kormányától. Gülen egészen ritkán hagyja el pennsylvaniai birtokát, ahol a 17 éve tartó önkéntes száműzetése alatt él.

Rovatok