Index Vakbarát Hírportál

A gülenisták irtása közben Erdogan a kurdokról sem feledkezett meg

2016. augusztus 12., péntek 14:24

A török ügyészség öt év börtönbüntetést kért a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) egyik társelnökére, Selahattin Demirtasra terrorpropaganda terjesztése miatt. Ugyanezzel a véddal kell szembe néznie egy másik HDP-s képviselőnek is: Sirri Sürreya Önder mentelmi jogát már felfüggesztették. Letartóztatási parancsot adtak ki a világ leggyorsabb világbajnokságon lőtt gólját jegyző Hakan Sükür ellen. Miközben a puccsszervezéssel vádolt Fethullah Gülen nemzetközi bizottságot állítana fel a hatalomátvételi kísérlet megvizsgálására.

A kurdokról sem feledkeztek meg

Ötéves börtönbüntetést kért vádiratában a török ügyészség a Népek Demokratikus Pártja (HDP) egyik társelnökére, Selahattin Demirtasra terrorpropaganda terjesztése miatt. Párttársának, Sirri Sürreya Öndernek is hasonló váddal kell szembenéznie, mert egy 2013-as rendezvényén dicsérte Abdullah Öcalant, egykori kurd nacionalista, de békepárti vezetőt – írja az MTI a Dogan török hírügynökség.

A vád alapja, hogy Recep Tayyip Erdogan illiberálisan demokrata török elnök állítása szerint a HDP tagjai kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). Ez a török puccs után tisztogatásokba kezdő, széleskörű elnöki hatalomra vágyó államfő szerint ez ugyanis a PKK egy terrorszervezet.  A parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás június 8-án lépett hatályba Törökországban.

Németországban attól tartanak, hogy a gülenisták és terroristák elleni harcjegyében beindított tisztogatást – mondta a németországi kurdokat összefogó egyesület (KGD) vezetője a Die Welt című lap pénteki számában az MTI szerint.

Hakan Sükürt is körözik

Recept Tayyip Erdogan török elnök elfogatóparancsot adott ki Törökország egykori legnagyobb futballsztárja, a korábban a Galatasaray és az Inter csapatában játszó Hakan Sükür ellen. 

A 112 válogatott mérkőzésen 51 gól szerző támadót azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezet tagja, aki az Egyesült Államokból segítette a július 15-i török puccskísérletet, melyet végül a kormánypárti erők hamar levertek. Sükür korábban 2013-ig a kormányzó AKP párt tagja volt, ezután lemondott és az USA-ba költözött.

Gülen nemzetközi vizsgálóbizottságot szorgalmaz

A július végi puccskísérlet kivizsgálását egy nemzetközi vizsgálóbizottságra bízná Fethullah Gülen török hitszónok. Erdogan az Egyesült Államokban élő hitszónokot gyanúsítja a hatalomátvételi kísérlet megszervezésével.

Gülen Le Monde-ban megjelent véleménycikkét szemlézve az MTI azt írja, hogy a hitszónok kész hazatérni Törökországba, a büntetését is hajlandó leülni, ha bármit bebizonyítanak az ellene felhozott vádakból. Publicisztikájában azt állítja, hogy Ankara teljes befolyása alá vonta az igazságszolgáltatást.

Törökország korábban azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy haladéktalanul adja ki Gülent.

Rovatok