Index Vakbarát Hírportál

A török kormány már a futballsztárban is a terroristát látja

2016. augusztus 12., péntek 12:49 | hét éve frissítve

A török hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Törökország egykori legnagyobb futballsztárja, a korábban a Galatasaray és az Inter csapatában játszó Hakan Sükür ellen. 

A 112 válogatott mérkőzésen 51 gól szerző támadót azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezet tagja, és az Egyesült Államokból segítette a július 15-i török puccskísérletet, amelyet végül a kormánypárti erők hamar levertek. 

A futballsztár az Egyesült Államokban él, és a török közmédia (TRT) szakértőjeként dolgozik. Ugyanakkor a török vezetés szerint

Sükür a szintén Amerikában élő hitszónok, Fethullah Gülen támogatója, aki Recep Tayyip Erdogan elnök szerint az egész puccs fő kitervelője volt. 

Sükür egyébként soha nem titkolta a Gülen iránti rokonszenvét, illetve az Erdogan iráni ellenszenvét. 

Pont emiatt Sükürrel már februárban is el akartak beszélgetni, amikor a Twitteren állítólag inzultálta Erdogant, amivel egy négyéves börtönbüntetést kockáztatott meg.

A 44 éves Sükür 2011-ben maga is politikai pályára lépett és beválasztották Edogan pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői közé. A sztárfutballista azonban 2003-ban, az AKP ellen indult kiterjedt, és Erdogan szerint amúgy Gülen körei által indított és irányított korrupciós vizsgálat idején összerúgta a port a párttal, most pedig az Erdogannal szembeni ellentétei miatt a legkeresettebb bűnözök listájára is felkerülhet.

A volt csatár isztambuli otthonát már átkutatták, sőt édesapja Sermet Sükür házát is felforgatták, de őt sem találták otthon. 

Rovatok