Index Vakbarát Hírportál

Megint zavargás tört ki Amerikában egy halálos rendőri intézkedés után

2016. augusztus 14., vasárnap 09:06

Mintegy száz tiltakozó csapott össze a rendőrökkel az Egyesült Államokban, Milwaukee városában, miután egy rendőr üldözés után agyonlőtt egy 23 éves fiatal férfit. A halálos kimenetelű intézkedés azután történt, hogy a rendőrök félreállítottak egy autót, amelyben ketten ültek. Miután mindkét utast kiparancsolták az autóból, azok megpróbáltak elfutni. A rendőrök üldözőbe vették őket, és az egyiküket lelőtték. A jelentés szerint lőfegyver volt nála, de azt egyelőre nem tudni, hogy használta-e a rendőrök ellen (mondjuk gyorsan ki fog derülni, mivel minden járőrt felszereltek testkamerával).

A felháborodott tömeg legkevesebb négy üzletet felgyújtott, köztük egy benzinkutat és egy bankfiókot is, egy rendőrt pedig téglával dobtak meg. A zavargások helyi idő szerint hajnalra csitultak el, a rendőrök három zavargót vettek őrizetbe.

Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb problémája a döbbenetes méretű, és sokszor indokolatlan rendőri erőszak, illetve az erre válaszként felbukkanó rendőrgyilkosságok (a problémáról itt olvashat részletesebben). Júliusban a texasi Dallasban például pont egy rendőri túlkapások ellen tiltakozó menetet biztosító rendőrök ellen hajtottak végre merényletet, melyben 5 rendőrrel végeztek a katonaviselt támadók.

(MTI)

Rovatok